Docent aan het woord: dr. Geert de Vries

“Als je eenmaal begrijpt hoe we onze werkelijkheid samen maken, kun je daar vrijer tegenaan kijken.”

Sociale problemen horen bij samenleven. Ze worden met vallen en opstaan opgelost. Blijvende oplossingen, die van generatie op generatie worden overgedragen, noemen we instituties. Je kan daarbij denken aan de verzorgingsstaat, het koningschap en de democratie, maar ook zoiets als handen schudden. Zonder instituties zou een samenleving uit elkaar vallen.

Onze werkelijkheid maken we samen. Bij ‘Instituties: de constructie van de werkelijkheid en wetenschap’ leer je hoe instituties historisch worden gevormd en dat je dus vrijer tegen de werkelijkheid kunt aankijken.

Ook de wetenschap zelf is een institutie die in de loop der tijd is ontstaan. Vroeger nam men de toevlucht tot magie, godsdienst en misschien ook filosofie. We laten zien dat de sociale wetenschappen, zoals sociologie, politicologie, antropologie, communicatiewetenschap en organisatiewetenschap veel gemeen hebben. Zo leer je over de grenzen van je eigen discipline heen kijken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s