Docent aan het woord: dr. Jasper Muis

“Het leuke van methodologie is dat je met praktische feiten werkt. Je kan een goede vraag hebben, maar hoe doe je gedegen onderzoek om hem te beantwoorden?”

Het leuke van methodologie is dat je met praktische feiten werkt. Je kan een goede vraag hebben, maar hoe doe je gedegen onderzoek om hem te beantwoorden? Bij ‘Methodologie van sociaalwetenschappelijk onderzoek’ behandel ik allerlei onderzoeksmethoden. Je kan bijvoorbeeld historische bronnen bestuderen, de inhoud van mediaberichtgeving analyseren, maar ook een enquête houden. Niet bij elke vraag past dezelfde onderzoeksmethode.

Studenten maken met een eigen onderzoeksvraag een geschikt plan van aanpak voor een onderzoek. Ook zijn ze wel eens op pad gestuurd om praktijkgegevens te verzamelen. Omdat ik ook statistiek geef, weet ik dat het even doorzetten is om cijfers samen te vatten en conclusies te trekken. Maar op een gegeven moment valt het kwartje en ontdek je dat je statistiek kan toepassen in je eigen onderzoek. Dat is meestal het moment waarop studenten enthousiast worden.

Ik gebruik vaak voorbeelden uit mijn eigen onderzoek; bijvoorbeeld naar de snelle opkomst van Pim Fortuyn. Door gebruik te maken van opiniepeilingen en mediaberichtgeving, ontdekte ik een zichzelf versterkend mechanisme: gunstige peilingen genereren meer media-aandacht, wat weer tot een stijging in de peilingen leidt. Ik bekijk nu of je dat ook ziet bij de PVV.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s