“Theorieën over sociaal kapitaal kunnen op vrijwel alle sociale problemen worden toegepast. Het leuke is dat de onderwerpen zo concreet en herkenbaar zijn.”
Mensen, groepen, organisaties en landen zijn met elkaar verbonden. Wat die banden kunnen opleveren, noemen we sociaal kapitaal. In een hechte gemeenschap, zoals de Amish in de Verenigde Staten, delen mensen dezelfde normen en vertrouwen op elkaar. Open groepen komen meer in aanraking met de buitenwereld, waardoor ze nieuwe ideeën opdoen en sneller innoveren. Een combinatie van beide soorten contacten blijkt het meest succesvol.
Onderlinge banden worden beïnvloed door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing, etnische diversiteit of globalisering. In ‘Social Capital and Networks’ zien we dat theorieën over sociaal kapitaal op vrijwel alle sociale problemen kunnen worden toegepast. Het leuke is dat de onderwerpen zo concreet en herkenbaar zijn. Denk aan prestaties in het onderwijs, succes van verschillende groepen op de arbeidsmarkt en het functioneren van nieuwe democratieën.