Docent aan het woord: dr. Marja Aartsen

“Theorieën zijn als brillen, waarmee je steeds op een andere manier naar de samenleving kijkt.”

In de wetenschap bouwen we voort op de kennis van onze voorgangers. “Standing on the shoulders of giants”, noemde Isaac Newton dat ooit. Ook in de huidige sociologie komen ideeën van grote denkers terug; van Karl Marx en Max Weber tot 20e-eeuwse sociologen als Zygmunt Bauman en Anthony Giddens.

Wanneer studenten deze ideeën toepassen op de actualiteit, zoals tijdens ‘Reuzen van de sociologie’, merken ze dat een theorie gekleurd is door historische context waarin die is ontstaan. Theorieën vormen steeds andere brillen waardoor je naar de samenleving kan kijken. Je leert inzien dat geen van die brillen een volledige verklaring biedt.

Dat de werkelijkheid in elke tijd weer anders wordt gezien, vind ik nu juist zo interessant. Je leert daardoor je eigen denken relativeren en kritischer naar de samenleving kijken. Zijn we als individu vrij in ons handelen, of wordt ons gedrag bepaald door structuren, zoals de overheid en de economie? Deze vraag loopt als een rode lijn door het college.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s