Griekenland na de verkiezingen

Na twee jaar keiharde bezuinigingen en massale protesten, kreeg de Griekse bevolking eindelijk twee keer de kans om haar mening uit te spreken. De uitspraak was duidelijk: de voormalige regeringspartijen PASOK (sociaaldemocraten) en Nieuwe Democratie (conservatieven), die de laatste 38 jaar de politieke macht hadden, leden zware verliezen. Terwijl ze meestal samen rond de 80% van de stemmen haalden, kwamen ze bij de verkiezingen van 6 mei maar op 33% en 17 juni 41%. De linkse partij SYRIZA, die tegen bezuinigingen is maar voor Europa, boekte forse winsten, samen met andere linkse en rechtse antibezuinigingspartijen. Omdat er geen regeringscoalitie kon worden gevormd, werden de verkiezingen op 17 juni herhaald. De conservatieven en SYRIZA zagen hun stemmen fors toenemen. Wel bleven de percentages van de conservatieven ver onder het niveau van de verkiezingen in 2009. Uiteindelijk is er een regeringscoalitie gevormd door de conservatieven, de sociaaldemocraten en een gematigde pro-Europese linkse partij.

Dimitris Pavlopoulos

Beide verkiezingen laten zien hoezeer de Griekse samenleving is gepolariseerd. De conservatieven werden vooral gesteund door boeren, gepensioneerden en niet werkende vrouwen. SYRIZA kreeg de meerderheid onder ambtenaren, werknemers in de private sector, werklozen en kleine ondernemers. Met andere woorden: groepen die direct en sterk zijn geraakt door de bezuinigingsmaatregelen, stemden massaal voor links. Groepen die minder zijn geraakt en sterk beïnvloed zijn door de media, steunden de conservatieven. Dit heeft natuurlijk te maken met de belangrijkste inzet van de twee verkiezingen: de keiharde bezunigingen van de laatste twee jaar.

Europese politici en media blijven herhalen dat het probleem in Griekenland ligt bij het  onvolledig implementeren van bezuinigingen en hervormingen. De waarheid is echter dat dit beleid zelf fout en ineffectief is om de crisis te bestrijden. Werkloosheid is toegenomen tot 21%;  onder jongeren zelfs 51%. Lonen in de publieke en de private sector zijn zo fors gematigd, dat meer dan een miljoen mensen niet kunnen rondkomen. Meer dan 100.000 bedrijven zijn failliet gegaan. Bovendien is er geen sprake van verlichting. De EU en het IMF verwachten van de nieuwe regering nog hardere bezuinigingen; 5.5% van het BNP.

De bevolking ziet tijdens de crisis de kleine elite die verantwoordelijk is voor deze economische ramp winsten maken en geldbergen storten in de veilige haven van Zwitserland. Deze elite profiteert van loonmatiging en van de afschaffing van de CAO’s. De bevolking ziet ook de arrogantie van EU-functionarissen. Na de verkiezingen van 6 mei verklaarden IMF-directeur Lagarde, de Duiste minister van Financiën Schauble en Barroso, de president van de Europese Commissie, dat ze hetzelfde bezuinigingsbeleid van de nieuwe regering blijven verwachten; ondanks het feit dat ze de verkiezingsuitslag respecteren. Onder deze omstandigheden kan polarisatie gemakkelijk ontstaan.

De verkiezingen hadden nog meer zorgwekkende tegenvallers. De grote winst van de militante nazipartij ‘Xrysi Avgi’ (Gouden Dageraad) laat zien dat een deel van de bevolking radicaalrechtse oplossingen zoekt voor de rampzalige gevolgen van de bezuinigingen. Deze partij is in de praktijk een criminele organisatie met klassieke fascistische ideeën. Ze vallen migranten aan en zijn verantwoordelijk voor veel mishandelingen. De laatste jaren kregen ze bescheiden steun van de regeringspartijen, omdat ze een perfect tegenwicht bieden tegen de opmars van links.

Wie dus denkt dat de verkiezingen en de formatie van een nieuwe regering zullen leiden tot een rustige periode en een geleidelijk economische herstel, maakt een grote fout. De bevolking is misschien nog bang om radicale oplossingen te accepteren, zoals uit de Euro stappen. Echter, dit is geen Griekse maar een Europese crisis. Zolang Europese politici bezuinigingen blijven opleggen, wordt de crisis alleen maar erger; niet alleen in Griekenland maar in heel Europa. Daardoor blijft een Euro-exit voor Griekenland of zelfs een Euro-uitval voor Europa een mogelijk scenario voor de komende periode.

In Griekenland is een enorme confrontatie gaande. De bevolking wil een nieuwe koers voor het land en de economie. Ze eist een acceptabele levenstandaard en wil weer toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Ook eist ze zelf de toekomst van Griekenland te kunnen bepalen; zonder corrupte politici die de belangen van een kleine elite verdedigen. Voor de eerste keer denkt ook een groot deel van de bevolking, zij het nog steeds een minderheid, dat dit niet gerealiseerd kan worden binnen de Eurozone en de EU. De eisen van de bevolking botsen met het feit dat de politieke en economische macht in handen ligt van deze kleine elite. De uikomst van de strijd die over deze macht zal grotendeels de toekomst van Griekenland bepalen en die van Europa sterk beïnvloeden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s