India en de indiaanse diaspora

Chan_Choenni.jpg.315x315_q95De afdeling VU/Sociologie ondersteunt het Migration and Diversity Centre (MDC). In dit interdisciplinaire onderzoekscentrum zijn onderzoekers van de faculteiten Sociale Wetenschappen, Rechten en Letteren actief. Het MDC organiseert dit jaar weer een heleboel inspirerende activiteiten rondom de thema’s migratie en diversiteit. Op dinsdag 22 januari wordt er afgetrapt met een openbare lezing over de Indian Diaspora door Prof. dr. Narayana Jayaram (Bangalore, South India, 1950). Bijzonder hoogleraar Hindostaanse migratie Chan Choenni geeft alvast een voorproefje van de inhoud.

Op de drempel van de 21ste eeuw zien wij de opkomst van het continent Azië. In het bijzonder grote landen als China en India, die een eeuwenoude beschaving delen, worden prominente spelers op het wereldtoneel. Hun toegenomen sociaal-economische macht -en binnen afzienbare tijd ook politieke macht- is mede gestoeld op hun gigantische bevolkingsomvang. Van Chindia (een samentrekking van China en India) wordt verwacht dat het  als grootmacht ook in moreel en cultureel opzicht de toon zal zetten.

Chindia herbergt tezamen een bevolking bijna 2,5 miljard. China heeft momenteel bijna 1,3 miljard en India ruim 1,1 miljard inwoners. Hierbij zijn niet opgeteld de ongeveer 50 miljoen Chinezen die buiten China wonen of degenen die afstammelingen zijn China.  Zij worden gerekend tot de zogeheten Chinese Diaspora. Ook India heeft een eigen diaspora. De Indian Diaspora bedraagt qua omvang zo’n 25 miljoen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen de Indians die behoren tot de zogeheten Identured Indian Diaspora en de New Indian Diaspora. Degenen die tot de Identured Indian Diaspora behoren zijn afstammelingen van contractarbeiders die naar de verschillende voormalige koloniën zijn gemigreerd. Het waren gastarbeiders avant la lettre, die zich hebben gevestigd in landen zoals Zuid Africa, Fiji, Maleisië, Mauritius, Trinidad, Guyana en Suriname. De andere groep,  de New Indian Diaspora, zijn Indiërs en hun afstammelingen die zich gevestigd hebben in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Australië en andere westerse landen. Vrij recent hebben grote groepen (vooral arbeiders) zich gevestigd in de Arabische golfstaten, zoals Dubai. Als handelsminderheid heeft  een aanzienlijk groep Indiërs zich ook gevestigd in Afrika.

Cultural Heritage

Ondanks de verschillen tussen Indians in de diaspora deelt men een bijzondere identiteit en cultural heritage. Indians hebben een multiple identiteit omdat zij niet in India zijn geboren en/of niet permanent wonen. Maar het behoren tot de Indian Diaspora is wel een wezenlijk kenmerk van deze groep. Aan Indians  wordt op grond van hun fysieke kenmerken vaak een Indiase identiteit toegekend. Dat maakt het zinvol om deze groep als geheel te bestuderen. Ondanks het gevaar van essentialisme, de reductie van Indians tot een specifiek kenmerk, gaat het om een zeer belangrijk en betekenisvol kenmerk –ook gelet op de longue duree, continuïteit, inhoud en impact van de Indiase beschaving.

Bollywood

Niet alleen vanwege de link met het verleden en afkomst is de studie naar de Indian Diaspora van belang. Ook de invloed van Bollywood (een verzamelterm voor de omvangrijke commerciële film-, dans- en muziekindustrie uit Mumbai – voorheen Bombay) neemt de laatste jaren toe dankzij sateliettv en internet. Daarnaast werpen activiteiten van de Indiase regering (Ministry of Overseas Indian Affairs) gericht op de Hindostanen/Indians in de Indian Diaspora vruchten af. Sinds 2003 wordt jaarlijks de Indian Diasporaconferentie (Pravasi Bharatiya Divas) georganiseerd. De Global Organisation of People of Indian Origin (GOPIO) heeft in januari 2011 een memorial opgericht bij de haven van Kolkata (voorheen Calcutta) ter nagedachtenis van de contractarbeiders die het land in de twee voorgaande eeuwen verlieten. GOPIO is ook voornemens ter plekke een museum en studiecentrum op te richten. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze plek gaandeweg een referentiepunt voor de nakomelingen wordt en bijdraagt aan de versterking van de Indian identity en  heritage. Tenslotte is de PIO (People of Indian Origin) card ingevoerd. Afstammelingen tot en met de vierde generatie kunnen deze card verwerven en gebruikmaken van speciale regelingen.

Global Indian

In Suriname heeft zich een groep migranten uit India gevestigd waar men naar verwijst met de  term Hindostanen (de Hindostaanse naam voor India is Hindostan). In Suriname vormen de Hindostanen de grootste bevolkingsgroep. Maar ook in Nederland zijn de Hindostanen die formeel tot de groep Surinamers behoren de grootste groep. De circa 160.000 Hindostanen in Nederland zijn  een vrij onzichtbare groep die als relatief stille immigranten integreren in de Nederlandse samenleving (zie verder mijn oratie: Integratie Hindostani stijl, www.suryamedia.nl).

Opmerkelijk is dat de tweede generatie Hindostanen in Nederland zich meer aangetrokken voelt tot India en Bollywood dan tot Suriname. In dit verband wordt ook wel gesproken over the Global Indian, die een transnationale identiteit ontwikkelt. De Indiase regering ziet overigens geen tegenstelling tussen hun diasporabeleid en de pogingen om de Indian Diaspora in te schakelen voor de ontwikkeling van India. Het motto is dat je moet integreren in het land waar je woont, maar wel met behoud van jouw cultural heritage. Het Indiase culturele erfgoed (bijvoorbeeld yoga, vegetarisme, ayurvedische gezondheidszorg en streven naar harmonie) kan ten goede komen van de samenleving waarin men verblijft. Dat er ondanks regionale afkomst, kaste, taal en andere verschillen tegenwoordig Indian Diaspora huwelijken in de Verenigde Staten worden gesloten tussen partners afkomstig uit Suriname en India bewijst de relevantie van de term Global Indian.

Lezing prof. N. Jayaram

Een van de toonaangevende deskundigen op het terrein van de Indian Diaspora is prof. N. Jayaram. Op dinsdag 22 januari 2013 houdt prof. Jayaram een openbare lezing in het Metropolitan gebouw (15.00-17.30 uur, Z-009) getiteld India and The Indian Diaspora Today, georganiseerd door het Migration and Diversity Centre. Opgeven voor de bijeenkomst kan via mdc@vu.nl.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De multiculturele samenleving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s