Samen is niet alleen?

Eric_SchoenmakerswebEenzaamheid is een veel voorkomend probleem in Nederland. Onderzoek toont aan dat ongeveer 30% van de Nederlanders zich eenzaam voelt. De reportage ‘Samen is niet alleen’ gaat over de stichting ‘Vier het leven’, een organisatie die film-, theater- en concertbezoeken organiseert voor oudere mensen die dit niet meer zelfstandig ondernemen. Promovendus Eric Schoenmakers geeft in deze reportage uitleg bij het thema eenzaamheid en de werking van interventies die eenzaamheid proberen te bestrijden.

Kijk hier de reportage “Samen is niet alleen”.

Eenzaamheid is een onplezierig gevoel dat ontstaat wanneer de kwantiteit of kwaliteit van de relaties die iemand heeft niet overeenkomt met de relaties die iemand wil. Er zijn twee hoofdoorzaken voor eenzaamheid: Ten eerste, een tekort aan sociale competenties, zoals onvoldoende eigenwaarde of sociale vaardigheden en ten tweede, blootstelling aan negatieve levensgebeurtenissen, zoals een (echt)scheiding, het overlijden van een naaste of een verhuizing naar een vreemde omgeving.

In Nederland bestaan veel organisaties die zich ten doel stellen eenzame mensen te helpen met het bestrijden van eenzaamheid. Een veelgebruikte werkwijze van deze organisaties is het aanbieden van activiteiten waarbij mensen met elkaar in contact komen. Organisaties hopen dat deelnemers tijdens de activiteiten nieuwe contacten opbouwen waardoor de eenzaamheid afneemt.

Uit onderzoek blijkt echter dat activiteiten die zich richten op het uitbreiden van contactmogelijkheden zelden bijdragen aan een afname in eenzaamheid. Schoenmakers geeft  hiervoor twee verklaringen. Een eerste verklaring is dat niet iedereen in voldoende mate toegerust is om contacten aan te gaan. Eenzame mensen hebben vaak minder sociale competenties, waardoor ze niet zo goed in staat zijn de geboden contactmogelijkheden aan te grijpen. Interacties gedurende de activiteiten groeien niet uit tot sociale relaties, en de eenzaamheid neemt dus niet af. Doordat deelnemers gedurende de activiteiten wel contacten hebben met anderen, maar niet in staat zijn deze later voort te zetten, kunnen zij zich na afloop van hun deelname aan de activiteit zelfs eenzamer voelen dan daarvoor.

Een tweede verklaring is dat niet alle relaties zomaar onderling inwisselbaar zijn. Eenzaamheid is het gemis van bepaalde sociale relaties. Eventuele contacten die opgedaan worden tijdens activiteiten zullen in eerste instantie vaak oppervlakkig zijn en daarom niet het specifieke gemis van de deelnemer op kunnen vullen. Sommige gemiste relaties zijn zo specifiek dat ze heel moeilijk of helemaal niet te vervangen zijn, bijvoorbeeld de partnerrelatie na vele jaren huwelijk of een ouder- kind relatie. Activiteiten die eenzaamheid proberen te verminderen slagen er in zulke gevallen mogelijk in om sociale netwerken uit te breiden, maar de ervaren eenzaamheid zal hierdoor niet perse afnemen.

Het bestrijden van eenzaamheid is niet gemakkelijk en is in sommige gevallen zelfs niet mogelijk. Om succesvol te zijn in het bestrijden van eenzaamheid moet worden nagegaan wat de oorzaak van de eenzaamheid is. Een specifieke oorzaak vraagt hierbij om een specifieke oplossing. Schoenmakers raadt organisaties die zich willen richten op het verminderen van eenzaamheid aan zich te richten op mensen met een overeenkomstige eenzaamheidsproblematiek en hun activiteiten hierop af te stemmen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s