Old Age in Europe

oldageineurope.jpg.315x315_q95Sociologie-docent Marja Aartsen en oud-promovendus Kathrin Komp stelden het boek ‘Old Age in Europe. A Textbook of Gerontology’ samen. Dit boek geeft inzicht in de belangrijkste theorieën, concepten en discussies in de studie van gerontologie. Naast een belangrijk naslagwerk voor studenten, biedt dit boek belangrijke inzichten aan journalisten, beleidsmakers en andere belangstellenden. Marja Aartsen licht toe.

Europa vergrijst! En dat betreft niet alleen Europa, maar de hele wereld. Maar Europa het eerst, samen met Japan. We zijn in Europa dus relatief ervaren met verouderingsvraagstukken. Een bijzonder kenmerk van Europa is het grote verschil in levensverwachting tussen Noord en Zuid en Oost en West. Deze verschillen vinden hun oorsprong in verschillen in leefstijl, opleiding, kapitaal, gezondheidszorg en cultuur binnen en tussen de Europese landen. En omdat die factoren een leven lang inwerken op de burgers van Europa ontstaat er grote ongelijkheid tussen ouderen in Denemarken, Italië, Estland en Nederland om maar een paar landen te noemen. Zo is de gezonde levensverwachting op 65-jarige leeftijd in Estland nog 3 jaar voor zowel mannen als vrouwen, maar in Denemarken wel 13 jaar voor vrouwen en 14 voor mannen. Als we ouder worden in Europa beschrijven kunnen we er niet om heen: Europa is uniek in haar heterogeniteit en culturele diversiteit en dat maakt Europa een bijzonder continent met grote variaties in het proces van ouder worden.

In Europa wordt op beleidsniveau steeds meer ingezet op actief oud worden, deels omdat het bittere noodzaak is, maar ook omdat het recht doet aan de kwaliteiten en kennis van ouderen die een waardevolle rol kunnen blijven spelen in de samenleving. Maar om een actieve oude dag te kunnen beleven is maatwerk nodig, en dat wordt duidelijk in het boek “Old age in Europe” waar we inzoomen op kennis uit verschillende wetenschappelijke disciplines die het proces van ouder worden en soms ook de gevolgen daarvan op de samenleving bestuderen: de sociologie, de psychologie, de technologie, de gezondheidszorg, de economie, epidemiologie en de biologie. Het boek is geschreven door verschillende deskundigen uit een groot aantal landen van Europa voor studenten overal in Europa en daarbuiten die in hun opleiding aandacht hebben voor veroudering. Maar ook journalisten, beleidsmakers en andere belangstellenden kunnen zich laten inspireren door de feiten, kennis en inzichten in dit boek.

Komp, K. & Aartsen, M.J. (Eds.) (2013). Old age in Europe. A textbook of gerontology. The Netherlands, Springer Science.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s