Master onderzoek naar sociale integratie van Nigerianen in Amsterdam en Rotterdam

Masteronderzoeknigerianen.JPG.315x315_q95Masterstudenten Sociologie Lone Maasland en Sanne van der Steen doen voor hun masterscriptie onderzoek naar de ervaring van integratie onder Nigeriaanse migranten in Amsterdam en Rotterdam. Op voordracht van de betrokken stakeholders kregen zij de kans om hun onderzoek te presenteren aan een deel van de Nigeriaanse gemeenschap. Dit leverde hen de nodige contacten op en een onvergetelijke ervaring!

Aan de start van de Master Sociologie konden wij kiezen uit verschillende afstudeeronderwerpen met bijbehorende stakeholders. Wij kozen voor een onderzoek naar Nigeriaanse migranten in Nederland. Ondanks dat wij nog niets wisten over het land Nigeria, de Nigeriaanse cultuur, en de Nigeriaanse gemeenschap in Nederland leek het ons een erg interessant onderwerp. Het gegeven dat er nauwelijks onderzoek gedaan was naar de ervaring van integratie in deze gemeenschap maakt het onderzoek extra relevant. Ook kan een onderzoek naar de ervaring van integratie de positie van migranten verbeteren. Dit brengt de volgende vragen met zich mee: Hoe ervaren Nigerianen het leven in Nederland? Welke mogelijkheden en problemen komen zij tegen? Welke structurele positie nemen Nigerianen in Nederland in? Natuurlijk worden wij begeleid en op weg geholpen door Peer Smets en John Schuster, onze begeleiders van de afdeling Sociologie. Ons onderzoek heeft in samenwerking met onze begeleiders en de stakeholders ‘Nigerian Community in the Netherlands’ en onderzoeksbureau ‘Resultaat op Maat’ vorm gekregen. De organisatie ‘Nigerian Community in the Netherlands’ streeft naar meer eenheid tussen Nigeriaanse migranten in Nederland. Ons onderzoek kan bijdragen deze eenheid te versterken door problemen bij de integratie te lokaliseren.

Wij onderzoeken de ervaringen met sociale integratie van Nigerianen die in Rotterdam en Amsterdam wonen. Sanne richt zich hierbij op Rotterdam en Lone op Amsterdam als onderzoekstad. Aan het eind van dit onderzoek zullen de resultaten uit de twee steden worden vergeleken.  Het onderzoek zien wij als een wetenschappelijk avontuur waarbij wij als eerst toegang moesten krijgen tot de Nigeriaanse gemeenschap.

Onze eerste kennismaking met de Nigeriaanse cultuur vond plaats tijdens een expert meeting die speciaal georganiseerd was door de stakeholders om ons in contact te brengen met sleutelfiguren uit de Nigeriaanse gemeenschap. Deze bijzondere dag vond plaats op 2 maart 2013. Het eerste wat ons opviel is dat veel Nigerianen leven zonder de westerse tijdsdruk. Ondanks dat er expliciet in de uitnodiging stond dat de meeting zou beginnen om 14.00 uur, kwamen de meeste genodigden ruim twee uur later. Dat werd door de overige deelnemers niet als hinderlijk opgemerkt, iedereen was welkom.

De Nigeriaanse pastoor opende de bijeenkomst met een uitgebreid dankgebed waarbij alle genodigden werden gezegend. In dit gebed werd ook aandacht aan ons onderzoek besteed. Ons onderzoek, de vragen die we stellen tijdens het onderzoek en wij als onderzoekers zijn tijdens het gebed gezegend. Uit dit religieuze begin van de bijeenkomst konden wij opmaken dat het geloof een belangrijke rol speelt in het leven van de aanwezigen.

De bijeenkomst werd gepresenteerd door een sleutelfiguur van de gemeenschap. Hij nam de tijd om ons en elke andere genodigde in de zaal met een persoonlijk woord voor te stellen en hij deed dit met verve. Vol enthousiasme en stemverheffingen sprak hij de zaal toe. Natuurlijk werd ook onze begeleider John Schuster voorgesteld met de woorden ‘You know, there is a prof in the house’. De presentator besteedde extra aandacht aan het uitzetten van de mobiele telefoons, maar daar trok niet iedereen zich wat van aan. De beltonen klonken regelmatig tijdens een speech of een zegening en zonder excuus verliet de desbetreffende genodigde de zaal om zijn telefoongesprek af te maken.

Halverwege de bijeenkomst kwam een cameraman binnen van de Afrikaanse zender ‘Af TV’.  Er werd een reclamebord van Af TV neergezet en hij installeerde zijn spullen. Niemand keek hier van op en de cameraman begon te filmen. Aan het eind van de bijeenkomst kregen wij de gelegenheid om ons onderzoek te introduceren bij de aanwezigen. Wij hebben een presentatie gegeven en hierin uitgelegd wat het doel van het onderzoek is. Ook hebben wij tijdens de presentatie aandacht besteed aan een aantal demografische gegevens over de Nigeriaanse gemeenschap. Er werden cijfers gepresenteerd van het aantal geregistreerde Nigeriaanse inwoners in Rotterdam en in Amsterdam. Deze gegevens zorgden voor protest, want de aanwezigen betwijfelden of wij wel correcte gegevens hadden. Het bleek dat zij zelf ervoeren dat de Nigeriaanse gemeenschap groter was dan de cijfers die wij uit de gemeenteadministratie hadden verkregen. De ervaring van de aanwezigen lijkt anders te zijn dan wat de cijfers ons laten zien. Het zou mogelijk kunnen zijn dat er in Nederland naast gedocumenteerde Nigerianen ook veel  niet-gedocumenteerde Nigerianen wonen.

Na wat kritische vragen over het doel van het onderzoek zagen de aanwezigen het belang van het onderzoek in. Er werden onder andere vragen gesteld over de reden waarom wij dit onderzoek willen doen, wat wij doen met de verhalen van Nigerianen en hoe wij conclusies zullen trekken aan de hand van 20 interviews. Wij legden rustig uit dat wij vertrouwelijk omgaan met alle informatie die wij krijgen en dat we tijdens de analyse op zoek gaan naar patronen tussen de verschillende interviews, deze patronen zullen beschreven worden in onze thesis.

De bijeenkomst werd afgesloten met een eindzegening van de pastoor nogmaals aandacht voor ons onderzoek was. Na de zegening was het tijd om te eten en tegelijkertijd te netwerken. Er waren heerlijke Nigeriaanse hapjes gemaakt en wij werden aangemoedigd om deze allemaal te proberen. Onze borden en onze glazen werden zo vaak mogelijk bijgevuld en bijgeschonken; wat een gastvrijheid!

Deze bijeenkomst is een mooie start geweest van het veldwerk. We hebben kennis kunnen maken met de Nigeriaanse cultuur, we hebben een aantal Nigeriaanse sleutelfiguren ontmoet en we hebben ons onderzoek kunnen presenteren aan een deel van de Nigeriaanse gemeenschap. Hierop volgend hebben we de afgelopen maand al veel mooie interviews kunnen houden, kerkdiensten bijgewoond en een Nigeriaanse bruiloft bijgewoond.

Deze eerste ervaring met Nigeriaanse migranten in Nederland is een positieve start van ons onderzoek geweest. Naast de eerste contacten die zijn gelegd hebben we gezien dat het de aanwezigen open staan voor het verbeteren van hun positie in Nederland. De bijeenkomst heeft ons veel energie gegeven om het onderzoek uit te voeren. Tijdens deze bijeenkomst hebben wij ervaren dat er wordt vastgehouden aan de Nigeriaanse cultuur. Er werden Nigeriaanse hapjes gegeten, er werd enkel Engels gesproken en het geloof gaat als een rode draad door het leven van de aanwezigen. Dit was een ervaring die wij nooit meer zullen vergeten en ons nu al heel erg heeft geholpen bij het uitvoeren van ons onderzoek.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De multiculturele samenleving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s