Het schrijven van een scriptie over mantelzorg: Masterstudente doet verslag

VUSociologie2Waar moet je op letten bij het schrijven van een scriptie? Wat zijn de leuke kanten? Maar ook: wat zijn mogelijke struikelpunten? Oud Masterstudente Geeke Waverijn vertelt over haar ervaringen bij het schrijven van haar scriptie over het combineren van werk en mantelzorg.

Ongeveer een jaar geleden heb ik mijn scriptie geschreven, waarvan het onderwerp het combineren van werk en mantelzorg was. Het schrijven van een scriptie was voor mij een ontzettend leerzaam proces. Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb was het vormen van theorieën op een conceptueel niveau. Ik had er in eerste instantie moeite mee om het onderzoek in een breder kader te plaatsen en te bezien in het licht van wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Gelukkig werd ik door Marjolein Broese heel goed begeleid. De feedback die ik van haar kreeg tijdens het schrijven van mijn scriptie heeft me geholpen bij het ontwikkelen van een wetenschappelijke manier van denken en het nauwkeurig afbakenen en beschrijven van het onderzoek en de resultaten. Het begeleid worden bij het schrijven van een scriptie biedt een uitgelezen kans om te leren van een ervaringsdeskundige. Bovendien is het schrijven van een scriptie ook een goede manier om geconfronteerd te worden met het belang van een strakke planning en een mooie mogelijkheid om met het maken van planningen te oefenen.

Het leuke aan mijn scriptie vond ik dat het over zo’n relevant onderwerp ging. Door de vergrijzing en het toenemend aandeel mensen met een chronische ziekte stijgt de zorgvraag. Vanuit de overheid is er veel aandacht voor het putten van kracht uit het eigen netwerk: Wanneer mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben dit kunnen ontvangen vanuit hun eigen sociale omgeving (zgn. mantelzorg) hoeft er niet in eerste plaats een beroep gedaan te worden op professionele hulp en ondersteuning. Dit levert de overheid een behoorlijke besparing op. Tegelijkertijd is het wenselijk dat een zo groot mogelijk aandeel van de beroepsbevolking op de arbeidsmarkt participeert. Wanneer mensen een betaalde baan moeten combineren met hun taak als mantelzorger kan dit leiden tot overbelasting. Hoewel het relevant is om te onderzoeken hoe de mantelzorger in de privé-sfeer ondersteund kan worden, is het tevens belangrijk om te kijken welke factoren op het werk van belang zijn voor een goede combinatie van werk en zorg.

Door middel van een vragenlijst onder de medewerkers van de VU zijn er mantelzorgers geïdentificeerd en is er informatie verzameld over hun zorg- en werksituatie. Vervolgens is er door middel van regressie-analyses gekeken welke factoren er in verband stonden met de belasting van mantelzorgers. Uit de resultaten bleek dat, naast zorg- en werk gerelateerde factoren, zowel de steun van leidinggevenden als de steun van collega’s belangrijk was voor de mate van belasting die mantelzorgers ervaren.

Hoewel misschien niet iedereen erg warm loopt voor het onderzoek, heeft het schrijven van een masterscriptie mij hier in ieder geval wel erg enthousiast voor gemaakt. Als ik ooit weer een scriptie zou moeten schrijven, zou ik proberen er nog meer bewust van te genieten. Het is een uitstekende mogelijkheid om in korte tijd heel veel te leren en de vrijheid die je hebt bij het schrijven ervan maakt het een perfecte afsluiting van de periode als student.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s