China en de EU: veel verschillen, veel overeenkomsten

Beijing3_banner

Vorige week was Marjolein Broese van Groenou, hoogleraar informele zorg, met decaan Anton Hemerijck en Duco Bannink van Bestuurswetenschappen op bezoek bij de universiteit van Remnin in Beijing China. Gedurende drie dagen werd kennis uitgewisseld over de toekomst van Europese en Chinese samenlevingen, regio’s die beide te kampen hebben met een sterk vergrijzende samenleving. De gevolgen van deze vergrijzing voor de arbeidsmarkt, pensioenen en zorgsystemen kwam in verschillende presentaties ruimschoots aan bod. China is bij lange na niet de verzorgingsstaat die we in Nederland kennen, de familie is daar nu nog de eerst verantwoordelijke voor de opvang en verzorging van hulpbehoevende ouderen. Omdat veel volwassen kinderen migreren van het platteland naar de stedelijke gebieden om daar te werken, blijven veel ouderen alleen achter. De Chinese overheid wil zich sterk maken voor het inrichten van voorzieningen voor ouderen en hoort graag hoe we dat in Nederland en Europa geregeld hebben. Vooral hoe men van een centrale naar decentrale aanpak van de zorg komt, heeft hun belangstelling. In Nederland hebben we juist te maken met een terugtredende overheid en is het zaak de informele zorg te versterken en te verbreden. Voor ons is het interessant te zien hoe in China een breed informeel vangnet kan functioneren. Tenslotte zijn er ook overeenkomsten: beide landen zoeken naar oplossingen voor de nieuwe sociale risico’s die zijn ontstaan door migratie en het oprekken van de pensioenleeftijd, waardoor informele zorgverleners steeds moeilijker arbeid en langdurige zorg voor ouders elders in het land kunnen combineren. Het was al een tweede uitwisseling met de Chinezen, in juli waren ze al bij ons op bezoek. Deze tweede serie gesprekken liet zien dat er veel raakvlakken zijn die vragen om vergelijkend onderzoek tussen China en de EU. Marjolein Broese, Duco Bannink en Fleur Thomese van het Talma-Instituut voor Work, Care en Welfare gaan hard aan de slag om hier subsidie voor te verkrijgen.

Beijing1

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s