Ze loopt hier al een tijdje rond, en zal dit de komende vier jaar elk jaar voor een paar maanden doen: Regien Riedewald, buitenpromovenda, afkomstig uit Suriname. Hieronder een verslag van wat zij gaat onderzoeken:
Het drop-out vraagstuk is in Suriname een veelbesproken onderwerp. Diverse bronnen maken melding van het groot aantal drop-outs op verschillende onderwijsniveaus. Er kan echter niet precies worden aangetoond wat het exacte percentage per onderwijsniveau is. Volgens de human capital theorie zijn drop-outs een “waste of human resources”. Veel literatuur, studies en ook beleidsmakers ondersteunen deze gedachte. Er zijn echter weinig studies die aantonen dat drop-outs ook goed terecht kunnen komen. Bij mij leeft al jaren de vraag welke drop-outs toch goed terecht komen en welke niet en wat de factoren zijn die hierbij een rol spelen. Ook ben ik nieuwsgierig naar het verschil in de arbeidsloopbaan tussen drop-outs en afgestudeerden. In 2010-2011 kreeg ik in het kader van het Twinningsproject ADEK universiteit Suriname en VU Amsterdam de gelegenheid naar Nederland te komen en een preliminary proposal te ontwikkelen. Het bleek dat mijn onderwerp in SILC pastte [onderzoeksgroep binnen de afdeling sociologie] en aansloot bij het onderzoek over sociale mobiliteit van mijn collega Tamira Sno. We hebben dus ook dezelfde promotor, Prof. Harry Ganzeboom. Mijn onderzoek wordt in een breder kader, namelijk de ISSP survey uitgevoerd. Na dit jaar officieel financiering te hebben ontvangen kan ik mij de komende 4 jaren volledig wijden aan mijn onderzoek en zal ik jaarlijks 3 tot 4 maanden in Nederland zijn voor begeleiding en het volgen van cursussen.
Wat een leuk onderzoeksonderwerp! Dit onderwerp is eigenlijk ook belangrijk voor Nederland. En mevrouw Riedewald heeft gelijk om door middel van onderzoek antwoorden hier op te vinden. Hierdoor kan er degelijk toekomstig beleid hiervoor worden ontwikkelt. Succes!