Societal dynamics and older adults’ social functioning – PhD Defence Bianca Suanet

Bianca-Suanet-SOCwebAanstaande vrijdag om 13.45 precies verdedigt Bianca Suanet haar proefschrift in de Aula van de Vrije Universiteit. Lees meer over haar onderzoek:

Huidige generaties van ouderen hebben een steeds breder sociaal netwerk met meer niet-familieleden, zoals vrienden en kennissen. Zij hebben die ook nog steeds na hun 75e jaar, terwijl dit niet geldt voor de oudere generaties van ouderen. Dit komt onder andere door een hoger opleidingsniveau en een beter cognitief functioneren van de huidige generaties ouderen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Bianca Suanet. Verder doen jongere ouderen van 55-64 jaar tegenwoordig steeds vaker vrijwilligerswerk. Ouderen met stiefkinderen zien ook stiefkinderen steeds meer als belangrijk contact met wie zij regelmatig contact onderhouden.

Ontwikkelingen als individualisering en secularisering zijn de laatste decennia steeds belangrijker voor het sociale leven. Volgens sommige theoretici zouden deze ontwikkelingen leiden tot het afnemen in sociale betrokkenheid, volgens anderen zou de betrokkenheid juist toenemen. De resultaten van Suanet wijzen uit in welke mate ouderen tegenwoordig in staat zijn om actief en productief te zijn binnen de samenleving en welke factoren, zoals gezondheid, deze mogelijkheden beïnvloeden. Daarnaast geven haar resultaten een indicatie over hoe beleidsveranderingen en samenlevingsveranderingen een impact kunnen hebben op zorggebruik van ouderen. Dit is belangrijk om te weten met het oog op beleidsontwikkelingen die meer eigen verantwoordelijkheid en participatie van ouderen vragen.

De resultaten van Suanet geven meer inzicht in de trends, mogelijkheden en beperkingen van een sociaal actieve en productieve ouderdom. Suanet stelt dat er gemiddeld genomen een opwaartse trend in sociale participatie onder ouderen zichtbaar is, maar dat bepaalde groepen als laagopgeleiden en mensen met cognitieve beperkingen mogelijk een risico lopen om niet goed mee te komen in de huidige samenleving.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger, Ongelijkheid in de samenleving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s