Eerste indruk van een eerstejaars student Sociologie

De eerste maand van het studiejaar zit er alweer op: voor een aantal studenten de start van hun studentenleven. Hieronder de ervaringen van eerstejaars student Peter Bruning!

 

Wie ben je?

Ik ben Peter Bruning, 19 jaar oud, en kom uit Friesland. 2 september 2013 ben ik als deel van een nieuwe lichting sociologiestudenten begonnen aan de bachelor Sociologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik heb voor deze bachelor gekozen omdat het vak Maatschappijwetenschappen op de middelbare school mij heel erg beviel. En de keuze voor de VU was vanwege een zeer leuke meeloopdag en omdat ik sowieso in Amsterdam wilde studeren.

Hoe zag de eerste maand aan de opleiding VU Sociologie eruit?

De eerste collegeweek hebben we kennis gemaakt met zowel de medestudenten als met de docenten en hebben we ook nog een korte introductie gehad van wat we van Sociologie konden verwachten. Daarnaast moesten we gelijk al aan de bak met een aantal opdrachten. Dit was voor een aantal van ons wel even lastig, omdat het wetenschappelijke artikelen in het Engels waren. Desalniettemin hebben we ons er goed doorheen geslagen! De tweede week ging het gelijk al een stuk beter met het maken van de opdrachten en zo ook de daaropvolgende weken. Waarschijnlijk omdat we al wat meer gewend waren geraakt aan het ritme van de studie en het maken van de opdrachten. Verder hebben we ook nog presentaties gehouden en discussies gehad over wetenschappelijke artikelen, bijvoorbeeld tijdens de mentorgroep.

Welke verschillen met de middelbare school vallen je op?

Wat me opviel is dat je als student gelijk al veel meer zelf moet doen in vergelijking met de middelbare school. Gelukkig zijn we hierbij wel goed geholpen door onze docenten en hebben we ook feedback gekregen op de vlakken waar het minder goed ging. Ook moeten we meer thuis aan het werk doen dan dat ik dat tot nu toe gewend was.

In mijn beleving zijn mijn studiegenoten op de universiteit anders dan de klasgenoten op de middelbare school. Ze zijn hier opener en ook dragen ze vaker en meer bij aan het groepswerk. Daarnaast is iedereen hier gewoon erg aardig en zitten we op vrijdag vaak nog even na te borrelen in de Basket na een drukke collegeweek.

Kun je iets vertellen over de stof die behandeld is?

Persoonlijk vind ik de leerstof die we tot nu toe behandeld hebben erg interessant Het boek begon met een introductie in de sociologie, wat een flinke pil was om door te komen na een lange vakantie. Daarna hebben we de overgang van een klassensamenleving naar onze moderne samenleving behandeld. Vervolgens gingen we over naar het ontstaan van de maatschappijwetenschappen en in de daaropvolgende hoofdstukken hebben we over enkele grote sociologische denkers gelezen, zoals Marx en Durkheim. In hoofdstuk negen aangekomen lazen we wederom over de moderne samenleving, bijvoorbeeld over het moderne arbeidsbestel en de verzorgingsstaat. De verzorgingsstaat was voor een aantal van mijn klasgenoten (en voor mij) het minst aantrekkelijke hoofdstuk, misschien deels omdat wij die al (te) uitvoerig hebben behandeld op de middelbare school. Wel was het ontzettend interessant om te lezen over de gedachten en theorieën van de grote sociologen, juist omdat zij vaak nog grond in de huidige samenleving hebben: bijvoorbeeld Webers theorie over de verregaande rationalisering in de maatschappij.

Hoe gaat het nu?

Nu is de eerste maand als student alweer voorbij! Het was even wennen, maar inmiddels heeft iedereen z’n draai wel gevonden. We zijn al bezig met onze papers voor de vakken Moderne samenlevingen en Bachelorwerkgroep 1 en ook hier zie ik dat de begeleiding door de docenten goed is. Maar ook het contact tussen student en docent is erg gemoedelijk!

Al met al heb ik er veel vertrouwen in dat de Bachelor Sociologie aan de VU voor mij een goede keuze is geweest!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s