Waarom Sociologie aan de VU? Daarom!

Ook voor een aantal Masterstudenten is Sociologie aan de VU nieuw. Sarah Duisters vertelt over haar ervaringen in de eerste maanden van haar Master!

VUOp het moment dat Koning Willem-Alexander in zijn troonrede het volk officieel mededeelt dat in Nederland de verzorgingsstaat gaat veranderen in een participatiemaatschappij, zit ik al achter mijn laptop te werken aan een stuk over de dilemma’s die deze bestuurlijke omslag met zich meebrengt. En als ze in Den Haag deze problemen over een tijdje ook tegenkomen, dan sta ik al klaar met mogelijke oplossingen. Door de master Sociologie aan de VU te volgen loop ik niet alleen bij, ik loop zelfs voor op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Dit was voor mij dan ook dé reden om me voor de master in te schrijven.

De kop is er nu af: de eerste twee maanden van de master zitten erop. De afgelopen weken waren intensief – een master vergt toch nog meer tijd dan een bachelor – maar ook erg leuk.  Waar in het ene vak de gemeenschappelijke wortels van uiteenlopende onderwerpen als depressie, fundamentalisme, populisme en celebrity-cultuur op macroniveau worden behandeld, ligt de focus in een ander vak op de toepassing van theorieën over sociaal kapitaal, arbeidsparticipatie en informele relaties op specifieke situaties op microniveau.

Zo divers als de studieonderwerpen zijn, zo divers zijn mijn medestudenten. Een greep uit de studieachtergronden: politicologie, communicatiewetenschap, ergotherapie, geschiedenis en zelf stroomde ik in vanuit de bachelor Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie.  Eigenlijk leer ik dus niet alleen sociologisch, maar ook multidisciplinair denken. Daarnaast is het een leuke groep. Zo kletsen we na over spraakmakende documentaires die we voor onze studie hebben bekeken en na afloop van een tentamen staat iedereen buiten de tentamenzaal op elkaar te wachten zodat we gezamenlijk stoom kunnen afblazen én nog wat kunnen gaan drinken.

Op dit moment is de twee periode alweer begonnen, waarin de nadruk ligt op het voorbereiden op de thesis. De onderzoeksonderwerpen zijn al gekozen en iedereen gaat aan de slag voor zijn of haar stakeholder. De scriptie is namelijk niet alleen bedoeld om je eigen kennis uit te breiden, we schrijven ‘m ook voor een opdrachtgever uit het werkveld (voorbeelden zijn het SCP, Movisie, LASA en het Steunpunt Huiselijk Geweld). Dat maakt het extra interessant, want op die manier kunnen we nu al iets bijdragen aan maatschappelijke kwesties. Zelf ga ik me verdiepen in de opleidingskansen van de tweede generatie Turkse migranten in Europa. Ik ben benieuwd wat daaruit gaat komen. Ik heb in elk geval veel zin om ermee te beginnen!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger, De informatiesamenleving, De multiculturele samenleving, Ongelijkheid in de samenleving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s