Coping with loneliness – promotie Eric Schoenmakers

Eric_SchoenmakerswebAanstaande woensdag 30 oktober om 11.45 precies verdedigt Eric Schoenmakers zijn proefschrift over eenzaamheid in de aula van de VU: 

Eenzaamheid bestrijden: het kan, maar het is moeilijk. Eric Schoenmakers laat in zijn proefschrift zien dat eenzame oudere mensen veel oplossingen zien, maar er in de regel niet in slagen zelf hun eenzaamheid te bestrijden. Interventies met als doel eenzaamheid te bestrijden slagen gedeeltelijk in deze opzet, vooral onder ernstig eenzame deelnemers.

Ongeveer één op de drie Nederlanders (30%) voelt zich eenzaam. Eenzaamheid bestrijden kan door je relatienetwerk te vergroten of door de verwachtingen over je netwerk bij te stellen. Oudere mensen overwegen beide manieren van eenzaamheidsbestrijding. Wanneer er een verhoogd risico op eenzaamheid is, wordt vergroting van het netwerk minder vaak overwogen. Dat is jammer, want de ouderen die overwegen het netwerk te vergroten, slagen erin hun situatie in elk geval niet te laten verergeren. Daarentegen blijkt dat ouderen die minder gaan verwachten van hun netwerk wel een grote kans op eenzaamheid hebben.

Interventies om het eenzaamheidsprobleem aan te pakken kunnen helpen. Aan de door Schoenmakers onderzochte interventies (een huisbezoek activiteit, een vakantie activiteit en een boodschappendienst) doen veel eenzame mensen mee. Ernstig eenzame mensen profiteren van deze aanpak: hun situatie verbetert. Voor matig en niet-eenzame deelnemers zijn de onderzochte interventies echter niet succesvol.

In plaats van eenzaamheid te bestrijden is het misschien beter het te voorkomen. Schoenmakers’ onderzoek wijst uit dat oudere mensen zich bewust zijn van omstandigheden die maken dat mensen eenzaam worden, namelijk ziekte en de partner verliezen. Dit bewustzijn is een eerste stap richting preventieve actie.

Omgaan met eenzaamheid is een gefaseerd proces. Eenzaamheid verminderen kan alleen als iemand zich bewust is van het probleem, bereid is er iets aan te doen, weet welke mogelijkheden daartoe bestaan en de vaardigheden heeft of opdoet om die mogelijkheden toe te passen. Aan organisaties die interventies organiseren wordt aangeraden deze zo te ontwerpen dat hun deelnemers geholpen worden bij het doorlopen van alle fasen van het proces van eenzaamheidsverwerking.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s