Winnende TEDx mini-pitch Marianne Jacobs: HELP! Mijn schoonouders in huis in 2038?!

Marianne_Jacobs_SOCwebHet is 2038. Over twee jaar zal de vergrijzing zijn hoogtepunt bereiken en is een kwart van de bevolking 65 plusser, waarvan een derde boven de 80. Dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de maatschappij, en zo ook voor mij. Mijn schoonmoeder woont al een jaar of 3 bij mij in huis, samen met haar man, hondje, en mijn drie kinderen. De AWBZ bestaat allang niet meer, de AOW is gekort en de pensioenpot die ik vanaf mijn 25ste braaf heb gevuld is leeg. Daarom werken mijn man en ik beiden fulltime om zorg te sparen en pensioen op te bouwen. Naast onze 40-urige werkweek zorgen we dus ook voor mijn schoonouders en mijn kinderen. Goed. Terug naar nu. Dit is zo ongeveer het schrikbeeld waar ik en mijn generatiegenoten vandaag de mag mee te maken hebben. Maar, de komende minuten ga ik jullie laten zien dat er ook een positiever beeld mogelijk is, en hoe mijn onderzoek daar een rol in speelt.

Ik doe onderzoek naar zorgnetwerken van kwetsbare ouderen. Ik breng in beeld wie er allemaal in de zorg voor ouderen betrokken zijn, zoals professionele hulpverleners en mantelzorgers, familie en vrienden die zorgen voor ouderen. Er zijn vaak veel professionele hulpverleners, gemiddeld 7 in een zorgnetwerk. Dat vinden niet alle ouderen even leuk, vooral niet als er elke dag weer een ander is die hen wast. Het aantal mantelzorgers is wat minder groot, gemiddeld drie. Ook zien we dat bij een toenemende zorgbehoefte er niet meer mantelzorgers betrokken zijn, degenen die er al zijn doen gewoon meer.

Ok. Waarschijnlijk vragen jullie jezelf af waar ik nu blijf bij dat hoopgevende beeld, maar dat gaat er zeker komen, en dat heeft te maken met een andere conclusie die ik uit die netwerkanalyses haal.

Veel mantelzorgers en professionals zijn niet echt in beeld bij elkaar en ze werken al helemaal niet met elkaar samen. Aan dat laatste hebben ze overigens ook geen behoefte. Maar ik denk dat als we zorgen dat mantelzorgers en professionals beter in beeld zijn bij elkaar en duidelijk hebben wie wat doet, ze ook sneller bereik zullen zijn om zelf een kleine taak te doen, of bijvoorbeeld om als buur een oogje in het zeil te houden. Doordat iedereen een behapbare en afgebakende taak doet, zal het minder snel te zwaar worden voor de hulpverleners. En wat we dankzij ons onderzoek weten, is dat samenwerking tussen de hulpverleners niet altijd gewenst is. Meestal is het al voldoende dat men elkaar in beeld heeft en kan bereiken als dat nodig is, bijvoorbeeld bij het opstarten of veranderingen in de zorg. Als we ervoor zorgen dat dat loopt, en we ook weten dat een ander bij kan springen als dat nodig is,  denk ik dat meer mensen bereid zijn bij te dragen en de zorg niet alleen op de schouders komt van die paar mantelzorgers die er al zijn. En wonen mijn schoonouders dadelijk niet bij mij op zolder, maar gewoon, een paar straten verderop.

Dank jullie wel.

 

2 reacties

Opgeslagen onder De actieve burger

2 Reacties op “Winnende TEDx mini-pitch Marianne Jacobs: HELP! Mijn schoonouders in huis in 2038?!

 1. Azam Jahangier

  Ik zie het eerlijk gezegd niet als een probleem dat schoonouders in de toekomst bij kinderen intrekken. Wat ik nu om me heen zie, is dat individualisme toeneemt en dat het de familie-structuur breekt. Er is als het ware sprake van “de val van de familie”. Door weer terug te gaan naar het oude model, waar de grootouders ook in hetzelfde huis wonen, zullen kinderen van het gezin meer aandacht krijgen, waarvan ik denk dat het positieve gevolgen heeft voor de ontwikkeling van kinderen.

  Uiteindelijk kennen we onze ouders het beste, en hoewel er ongetwijfeld professionele hulp nodig is, denk ik niet dat we ons ertoe moeten zetten om schoonouders in een ander huis te laten wonen dan die van de kinderen. Een hoop bejaarden zijn momenteel eenzaam. Zou het niet beter zijn als die groep bij hun kinderen kunnen intrekken, zodat ze in ieder geval nog het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van de samenleving en zich niet als een last voelen?

  • Harry van Hagen

   Heb je een baan en ben je hoogopgeleid dan zal het niet zo´n probleem zijn om met je ouders in het zelfdehuis te gaan wonen.
   Wat ik nu ook zie dat de armoede steeds meer toe neemt en dan ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s