Afdelingssecretaresse op de barricaden!

“InternationIetje_engelale inzet voor dierenwelzijn wint aan kracht door moderne media”. Afdelingssecretaresse Ietje Breunis zet zich als “dierenadvocaat” in voor het welzijn van dieren.

Gehoord van de recente ophef over de Amerikaanse documentaire “Blackfish” over orka’s in pretparken? Of van “The Cove” over de link tussen dolfijnen in dolfinaria en de slachting van dolfijnen in een baai in Taiji (Japan)? Wist je dat olifanten mogelijk binnen 10 jaar uitgestorven zijn in het wild? Ik nu wel. Via Youtube, websites en facebook ben ik volledig op de hoogte (en actiebereid).

Mijn naam is Ietje Breunis, afdelingssecretaresse van de afdeling Sociologie. Mijn activiteiten als dierenadvocaat zijn nieuw en raken toevallig aan “Protest”, hét onderwerp van de onderzoeksgroep SCC (Social Conflict and Change) die op dit gebied een van de grootste onderzoeksgroepen van Europa is, geleid door Bert Klandermans en Jacquelien van Stekelenburg.

Op 4 oktober liep ik mee in een protestmars, the “International March for Elephants” in Brussel en onlangs woonde ik een rechtszaak bij, bij de Raad van State in Den Haag, over orka Morgan die eerst teruggezet zou worden in het wild maar nu als circusdier kunstjes doet in een orka show op Tenerife.

Bijzonder vind ik de wereldwijde vertakking en informatiesnelheid van de moderne media, met daarin nog weer de acceleratie. Neem olifanten, “mijn ding”. Een olifantenorganisatie, de David Sheldrick Wildlife Trust (DWST) in Kenia, voert al lange tijd actie via een website tegen het stropen van olifanten voor hun kostbare slagtanden en de handel in ivoor (Ivory for Elephants, IWorry). Maar de laatste paar jaren neemt het stropen van olifanten alarmerende vormen aan omdat de georganiseerde misdaad er in gedoken is. Simpel gesteld: ivoor = duurder dan goud, ivoor = snel geld en wapens voor terreurgroepen). Gealarmeerd door de slachting onder olifanten (“one every 15 minutes”) voerde DWST een wanhoopsoffensief: de Internationale Mars voor Olifanten “IWorry”. Deze mars zou op 4 oktober 2013 in 12 steden over de hele wereld gehouden worden. Maar door snelle informatieverspreiding via facebook en twitter barstte deze actie uit zijn voegen: na 4 oktober bleek dat niet in 12 maar in 42 steden wereldwijd marsen gehouden zijn, zoals hier in Tanzania.

Deze geslaagde mars versnelt initiatieven die al bezig waren te ontstaan, en nieuwe initiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Om maar een paar dingen te noemen: zowel in Amerika als Kenia werd onlangs de voorraad illegaal ivoor vernietigd; via “online petitions” dringen mensen erop aan dat autoriteiten in Hong Kong hetzelfde doen; de EU gaat de aanpak van stropers met 12 miljoen ondersteunen (bestrijding georganiseerde misdaad, niet uit liefde voor olifanten hoor); er is sprake van militaire inzet vanuit Amerika om dezelfde reden; een Keniaan loopt individuele marsen voor bewustwording in eigen land, maar ook in Amerika, op facebook staan zijn wandelgangen en lees ik de commentaren van zijn landgenoten: “Salama, Jim, you are our hero”. Door facebook sta ik nu ook in contact met de assistant director van Tsavo National Park, Kenia, die schreeuwt om hulp: in het droge Tsavo zijn waterputten hard nodig om de olifanten binnen het park te houden! Dit om te voorkomen dat ze buiten het park afgeschoten worden als “problem animals”. Informatie vliegt over en weer, supersnel vindt afstemming plaats en worden initiatieven geboren.

Voor mij ging er een wereld open en ik ben betrokken geraakt. Op de foto zie je me bij de “International March for Elephants” afgelopen oktober, verkleed als engel. Dat heb ik in een flits verzonnen om tegenwicht te bieden aan de frustratie en grimmigheid bij zulke evenementen. En als knipoog naar mijn geloof. En het werkt, een engel werkt ontwapenend, beetje grappig en gek, mensen ontspannen zich en gaan weer lachen.

Even een tip van een dierenadvocaat:  Ga op vakantie in Azië s.v.p. nooit een ritje maken op een olifant en geef niets aan bedelolifanten in de stad. Waarom? Zoek maar eens op “baby elephant smuggling Asia” en  “Breaking the spirit of the elephant” op Youtube. Alternatief: er zijn goede olifantparken die je kunt bezoeken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s