Hoe Joukje Swinkels de Masterthesisprijs won

VIC_3712

Op vrijdag 10 januari kreeg sociologe Joukje Swinkels (l) de  Johannes van der Zouwen masterthesisprijs voor de beste masterthesis op het gebied van sociaalwetenschappelijk onderzoek uitgereikt. Van docent natuur- en scheikunde, naar premaster student sociologie, naar juniordocent/ promovendus en winnares van de Johannes van der Zouwen masterthesisprijs, Joukje legt uit hoe het allemaal zo gekomen is.

In september 2011 ging ik als ‘hobby’ sociologie studeren.  Ik wilde meer begrijpen van de maatschappij om me heen. Hoe kon het toch dat Geert Wilders zoveel stemmen had gekregen? Hoe kon het toch dat twee partijen, waaronder één christelijke nota bene, überhaupt overwogen met hem samen te werken? Hoe kon het toch dat er zo’n wereld van verschil zat tussen het Brabantse dorp waar ik vandaan kwam, Amstelveen waar ik was gaan wonen en de Bijlmer, waar ik natuur- en scheikunde lessen gaf?  Al na het eerste college ‘moderne samenlevingen’ van Theo van Tilburg,  merkte ik dat ik een heel goede keus had gemaakt. Ik heb ontslag genomen van mijn baan als docente en ben me volledig op de studie gaan storten. Een ‘uit de hand gelopen hobby’ werd het in mijn privé omgeving genoemd, terwijl mijn studiegenoten mij betichtten van wetenschaps-ADHD. Na een succesvol premasterjaar ben ik, wegens het afschaffen van de research master, als research fellow aan de master begonnen (met dank aan Fleur Thomese). Hierdoor was ik (nog) meer betrokken bij de afdeling Sociologie.

Ik wilde onderzoek doen op de afdeling, zo veel wist ik inmiddels wel. Dus heb ik aan Marjolein Broese van Groenou gevraagd of ik niet iets op het gebied van mantelzorg voor haar kon uitzoeken als masterthesis project. Zo is het idee ontstaan om de gebruikte formele en informele zorg in 1992 te vergelijken met die in 2008. En zo ‘simpel’ is het ook begonnen. Daarnaast wilde ik ook graag onderzoeken wie de leveranciers waren van de informele zorg en of zich daar ontwikkelingen hadden voorgedaan over de tijd. Het was hiervoor zeer behulpzaam dat ik de database van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) tot mijn beschikking had. Aangezien Marjolein met sabbatical ging, kreeg ik Bianca Suanet als eerste begeleidster, en daar had ik het enorm mee getroffen: wat een betrokken- en deskundigheid! Wij waren het er samen al snel over eens dat een vergelijking tussen twee meetpunten zonde zou zijn aangezien er ook meetmomenten tussenin beschikbaar waren, en er dus de mogelijkheid lag een volledige trend te laten zien.

Al snel werd het een groot databestand met zes meetmomenten en met meer dan 8000 records van ruim 3000 respondenten die ik met multilevel analyses ging verwerken om op die manier de trend in het zorggebruik in de periode van 1992 tot 2008 in kaart te brengen. Op verzoek van Marjolein, tijdelijk op  afstand, maar evenzeer betrokken, heb ik van alle meetmomenten ook apart een logistische regressie op percentage zorggebruik en een multivariate regressie op uren zorggebruik van de zorggebruikers gedaan (voor formeel en informeel zorggebruik) . Ik hield bij deze analyses ook  rekening  met individuele kenmerken van zorggebruikers. Zoals de noodzaak van zorg (op basis van de hoeveelheid dagelijkse beperkingen, het aantal chronische ziekten en hun geestelijke welbevinden), maar ook omstandigheden als de aanwezigheid van een partner, kinderen, de grootte van hun netwerk of gebruik van particuliere zorg. Tot slot nam ik  kerkbezoek, opleidingsniveau en mastery mee in mijn analyses (tabel 3 , p 26). Uit de analyses bleek dat het informele zorggebruik zeer sterk daalde tussen 1992 en 2008, zowel in percentages als in uren, terwijl het formele zorggebruik toenam. Met name partners zijn veel minder gaan zorgen (fig 4, p. 25).

Uiteindelijk is mijn thesis een stuk geworden waarin naast deze empirische gegevens ook de beleidsmaatregelen ten aanzien van formele zorg beschreven staan, de te verwachte maatschappelijke veranderingen met betrekking tot informele zorg en de te verwachte veranderingen in individuele factoren. Dit alles heb ik met zeer veel plezier gedaan. Ik denk dat ik niet meer snel een periode in mijn leven mee zal maken waarin ik in zo weinig tijd zo ongelooflijk veel heb geleerd. Ik ben daar mijn beide begeleiders Bianca en Marjolein erg dankbaar voor, Bianca met name voor haar betrokkenheid en het grote vertrouwen in mijn kunnen en Marjolein in het continu opnieuw uit blijven dagen. De hele studie voelde als één groot cadeau, waarin deze thesis  een prachtige afsluiting was, maar ook een nieuw begin. Ik ben in de gelukkige positie gekomen om een (junior) docent aanstelling op de afdeling sociologie  te hebben gekregen, met daarnaast een promotieplek. Ik ga me de komende jaren nog meer bezig houden met de vraag wie (en waarom) wel of geen informele  zorg verlenen, onder welke omstandigheden!

Joukje Swinkels

Klik hier om Joukje’s masterthesis te lezen

2 reacties

Opgeslagen onder De actieve burger

2 Reacties op “Hoe Joukje Swinkels de Masterthesisprijs won

  1. Diana

    Wees met recht trots, mooie thesis van een nog mooier mens!

  2. ilse-marieke

    Ik ben benieuwd naar het vervolg! Succes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s