Student-fellow, iets voor jou?

AlmarDoe je de (pre)master Sociologie aan de VU of denk je na over waar je straks je master sociologie gaat doen? Dan is het goed te weten dat je in onze master sociologie in aanmerking kunt komen voor student-fellowships, die studenten de mogelijkheid bieden om meer ervaring op te doen met het doen van onderzoek en het geven van onderwijs. PhD-student Almar Kok geeft een impressie van wat het fellowship voor hem heeft betekend.

Vliegende start

Voordat ik met de Master sociologie begon had ik al wel het plan om daarna verder te gaan in de wetenschap. Maar ik had nog weinig zekerheid of werken als onderzoeker me in de praktijk wel zou bevallen. Gelukkig hoorde ik via de hoofddocent van de afdeling, Geert de Vries, dat er voor het eerst een student fellowship werd aangeboden, waarin je twee jaar lang kon meelopen met het onderzoek en onderwijs op de afdeling sociologie. Het kostte me niet veel moeite om een motivatiebrief te schrijven, waarin ik wel aangaf nog niet zeker te weten of wetenschappelijk onderzoek iets voor mij was en of ik daarin wel verder zou willen gaan. Gelukkig was dat geen probleem: het fellowship is bij uitstek bedoeld om daar achter te komen. En zo niet, dan geeft het een mooie verdieping en extra werkervaring die je in ander toekomstig werk goed kan benutten.

Tijdens mijn fellowship had ik onder andere de gelegenheid om deel te nemen aan onderzoeksbijeenkomsten van de gehele afdeling en de afzonderlijke onderzoeksgroepen. Zo ben ik lid geworden van de SILC-groep (Social Inequalities in the Life Course). Deze groep bestaat uit een aantal promovendi en hoogleraren, die naast sociologische theorieën veel afweten van geavanceerde statistische analysemethoden. Het niveau lag voor mij als masterstudent dus behoorlijk hoog, maar ik heb gefascineerd geluisterd naar presentaties van en discussies tussen de groepsleden en mijn best gedaan er zoveel mogelijk van te begrijpen. Dat lukte gelukkig steeds beter en uiteindelijk heb ik de eerste versie van mijn masterscriptie voor de groep gepresenteerd. Daardoor had ik de eer om pittige maar enorm leerzame feedback te ontvangen van experts in het vakgebied!

Gaandeweg werd het duidelijk dat ik inderdaad een loopbaan in de wetenschap ambieerde, en het fellowship bleek een hele goede mogelijkheid om die loopbaan te beginnen. Ik heb veel gerenommeerde onderzoekers leren kennen en kunnen meekijken met hun werk. Er ontstonden ook steeds meer mogelijkheden om tijdens het tweede jaar van het fellowship een wezenlijke bijdrage te leveren aan lopend onderzoek op de afdeling, bijvoorbeeld binnen onderzoek van de SCC-groep (Social Conflict and Change). Maar het liep uiteindelijk bij mij veel sneller dan verwacht. Mede dankzij het fellowship op mijn CV lukte het om een promotieplaats te bemachtigen bij de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), waar ik nu sinds een paar maanden onderzoek doe. Het fellowship heeft mij echt een vliegende start gegeven.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Opleiding Sociologie, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s