Een kijkje in het leven van een fellow

sanne en sarahVanaf September zoekt de afdeling sociologie weer nieuwe fellows! Sanne Bos en Sarah Duisters geven alvast een kijkje in de keuken!

Je kunt je (pre-)master natuurlijk via de gebaande paden bewandelen, met colleges volgen, studeren, tentamens maken, nog een keer studeren, hertentamens maken en aan het einde van het jaar je bul ontvangen… Leuk, maar het kan ook anders!

Daar zaten we dan, op een middag in oktober met vier hoogleraren tegenover ons die ons aan een kritisch kruisverhoor onderwierpen over onze professionele ambities. We gaven kennelijk bevredigende antwoorden, want na een dag nagelbijtend wachten op een mailtje kregen we te horen dat we per 1 november student-fellow mochten zijn. Vanaf toen maakten we onderdeel uit van de afdeling Sociologie en mochten we acht uur per week naast onze studie een kijkje nemen in het werkende leven van een wetenschapper.

Nu, zeven maanden later, na talloze afspraken met docenten, steeds nieuwe onderzoekswerkzaamheden, onderzoeksseminars, onderwijstaken en vergaderingen zijn we helemaal geïntegreerd in de afdeling Sociologie. We voeren de meest uiteenlopende werkzaamheden uit: van het verzamelen, invoeren en analyseren van data tot het schrijven van rapporten en papers over onderzoeksresultaten tot het vliegen naar Engeland om het zelfgeschreven paper te presenteren.

Naast dat we hele boeiende dingen mogen doen, ontmoeten we ook allerlei interessante mensen die rondlopen op de afdeling Sociologie. Als fellow krijg je niet alleen de kans om alle promovendi en professoren van de afdeling te ontmoeten, maar je krijgt ook de kans om de mens achter de docent te zien. Verwacht niet dat de docenten op tafel staan te dansen tijdens afdelingsborrels, maar je krijgt wel de kans om een-op-een ideeën uit te wisselen over hun en jouw onderzoeksplannen, op de VU maar ook daarbuiten tijdens jaarlijkse picknicks en dinertjes.

Voor ons bood het afgelopen jaar de mogelijkheid kennis te maken met de verschillende onderzoekgroepen van de afdeling Sociologie en op die manier konden wij ontdekken waar onze onderzoeksinteresses liggen. Sanne gaat verder bij de onderzoeksgroep Social Context of Aging (SoCa), waar ze zich bezig gaat houden met de onderzoeksgroep die haar het meest interesseert, namelijk ouderen. Sarah weet nu zeker dat haar (onderzoeks)hart ligt bij maatschappelijk kwetsbare groepen. Met haar toekomstige onderzoek hoopt ze bij te kunnen dragen aan de verbetering van hun positie. De komende tijd gaan we ons verder verdiepen in onze interesses en dan zullen we onze opgedane kennis en onderzoeksvaardigheden meenemen naar het volgende studiejaar waarin we ons eigen promotievoorstel gaan schrijven. En wie weet lopen we hier dan over een paar jaar zelf wel rond als promovendi!

De call voor nieuwe student-fellows zal eind augustus worden rondgestuurd. De call wordt uiteraard ook bekend gemaakt via het blog.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Opleiding Sociologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s