Nieuwe Sociologie Student-Fellows stellen zich voor!

fellows

Vanaf november heeft de afdeling Sociologie er drie nieuwe student-fellows bij! Als student-fellow is het mogelijk om binnen verschillende onderzoeksgroepen van de afdeling mee te lopen en onderwijs te geven. Masterstudenten Jeroen Voerknecht, Baukje Reitsma en Ofra Klein stellen zich voor en geven aan waarom ze voor het fellowship hebben gekozen en hoe zij hieraan invulling willen geven.

Jeroen Voerknecht

Nadat ik vorig jaar mijn HBO opleiding Commerciële Economie had afgerond, wilde ik graag verder studeren. Ik ben daarom in september 2013 met de premaster sociologie aan de VU begonnen. Ik heb destijds voor deze studie gekozen, omdat ik graag mijn kennis wilde vergroten en ontwikkelingen in de samenleving beter wilde begrijpen. De reden dat ik op het student-fellowship heb gesolliciteerd, is omdat het mij de uitgelezen kans leek om naast mijn studie meer te kunnen leren en verder bij onderzoek betrokken te zijn. Mijn premasterthesis heb ik geschreven over de recente protesten in Iran, waarbij mijn onderzoeksvraag luidde: ‘Hoe sterk zijn de effecten van motieven en online protest participatie op offline protest participatie en hoe veranderen offline- en online repressie deze effecten? ‘ Ik heb dit onderzoek als heel leerzaam ervaren en het heeft mijn interesse voor protest verder vergroot. Onderwerpen die mijn verdere belangstelling hebben, zijn onder andere: populisme, radicalisme, rechts-extremisme, nationalisme, en sociale bewegingen. Ik denk dat deze interesses goed aansluiten bij de projecten van de onderzoeksgroep Social Conflict and Change. Tegelijkertijd lijkt het mij erg leerzaam om mee te werken aan onderzoek van de andere onderzoeksgroepen binnen de afdeling, om zodoende mijn kennis te verbreden. Naast het verrichten van onderzoek zal mijn invulling aan het fellowship bestaan uit het begeleiden van eerstejaars studenten in de Bachelorwerkgroep 2 en 3.

Baukje Reitsma

Dat ik als bachelor Culturele Antropologie aan de VU wilde studeren was voor mij duidelijk. Ik was op de middelbare school al erg geïnteresseerd in het gedrag van mensen en de manier waarop zij hun leven vormgeven. Hoe ik mijn master vervolgens in zou vullen vond ik een lastigere kwestie. Toen ik begon met studeren, begon ik ook met werken voor het Vooruit project. In dit project verrichten studenten (minimaal) 10 uur per week aan maatschappelijke activiteiten in de wijk waar zij ook wonen (www.vooruitproject.nl). Als beloning voor je werk krijg je een woning. Voor mij was deze combinatie van studeren en het werken in de wijk een erg interessante en uitdagende. Terugkijkend op mijn bachelor bleek participatie de rode draad in zowel mijn interesse in mijn studie als in mijn werk. Toen ik ontdekte dat participatie centraal staat in de master Sociologie op de VU, ben ik dan ook hier voor gegaan. Tot nu toe met erg veel plezier. Vervolgens heb ik gesolliciteerd voor het student fellowship, omdat ik erg graag meer ervaring op zou willen doen in het uitvoeren van sociaal wetenschappelijk onderzoek. Ik kan erg genieten van het actief zijn in de buurt en te zien welke processen er zich hier afspelen. Echter wil ik ook altijd onderzoeken en begrijpen wat er gebeurt. Mijn interesse is dan ook vooral gericht op de buurt en de verschillende stakeholders die hier met elkaar participeren. Naast mijn interesse in onderzoek vind ik het ook erg boeiend om ook te mogen ondersteunen bij verschillende vakken voor bachelor studenten Sociologie. Een groepje van studenten van de Bachelor-werkgroep mag de komende perioden onder mijn begeleiding onderzoek doen naar vrijwilligerswerk

Ofra Klein

Tijdens de bachelor sociologie vond ik onderzoek doen erg leuk. Met het fellowship wil ik meer ervaring opdoen met het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Ik hoop daarmee meer kans te maken op een PhD-traject. Mijn bachelorthesis richtte zich op de inhoud en invloed van politieke internetmemes. Omdat ik onderzoek naar politieke participatie, en met name online participatie erg interessant vind zou ik graag mijn onderzoekservaring willen uitbreiden bij de Social Conflict and Change (SCC) onderzoeksgroep. Ook wil ik een bijdrage leveren aan andere onderzoeksgroepen. Zo spreekt het onderzoek naar mantelzorg en ongelijkheid mij erg aan. Daarnaast ga ik als student-assistent een groep eerstejaars bachelorstudenten begeleiden bij hun eerste ervaringen in het onderzoek naar factoren die geluk en welbevinden beïnvloeden.

Lees meer over de onderzoeksprogramma’s van de afdeling sociologie op de FSW website

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Opleiding Sociologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s