Bachelorstudent aan het woord!

qEerstejaars bachelorstudent Quirine Lengkeek vertelt over haar keuze voor de opleiding sociologie, en hoe deze studie aansluit op het vrijwilligerswerk dat zij doet.

Ik ben Quirine Lengkeek, kom uit de buurt van Rotterdam en woon sinds kort in Amsterdam omdat ik per se hier wilde gaan studeren. Tijdens een open dag kwam ik voor het eerst op de VU en ik wist het meteen: hier wil ik studeren. De sfeer, die vind ik heel fijn hier. Al een aantal jaar weet ik dat ik sociologie wil gaan studeren. Zo hoop ik later voor een mensenrechtenorganisatie te gaan werken, een onderwerp wat me al sinds heel jonge leeftijd erg trekt. Al op de basisschool deed ik mee aan sponsorlopen en allerlei acties. Toen ik uit de kast kwam op mijn zestiende, kwam dit plotseling in een stroomversnelling. Ik stuitte op flink wat weerstand en daar wilde ik wat aan doen. Sinds kort ben ik aangenomen bij CHOICE for Youth & Sexuality als Youth Advocate, waar ik nog veel meer kan leren over mensenrechten/seksuele rechten en zo stapje voor stapje dichterbij mijn doel kom en de informatie uit mijn studie direct kan gebruiken.

Via het maandelijkse radioprogramma ‘Uit de kast’ van Radio Capelle waar ik ook vrijwillig voor werk, kwam ik in contact met Christel Gevers, die het LHBT platform leidt en als homoambassadeur bij de gemeente is aangesloten. Zij vroeg mij voor een nieuw overlegplatform binnen de gemeente. Dit LHBT (Lesbisch, Homo, Biseksueel en Transgender) platform overlegt over het LHBT beleid in de gemeente Capelle a/d IJssel. Er zijn diverse partijen bij betrokken: schoolmaatschappelijk werkers, het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), Educatie (afdeling vanuit de gemeente) en een homoambassadeur. Aandacht voor LHBT moet voornamelijk plaatsvinden op scholen en daar kan in Capelle nog een grote slag in worden gemaakt. Ik heb in Capelle op de middelbare school gezeten en samen met mijn collega Klaas vertegenwoordigen wij de homojongeren, om input te geven vanuit een wat ‘jonger perspectief’. Wij weten hoe het is om als homoseksuele jongere op een Capelse school te zitten.

Tijdens een van de overlegbijeenkomsten van het LHBT platform kwam de ‘Week van de Opvoeding’ ter sprake. Deze wordt vanuit het CJG geregeld. In die week worden er op verschillende scholen workshops gegeven die met opvoeding te maken hebben. Deze workshops zijn bedoeld voor ouders en zijn voornamelijk gericht op ‘tienerissues’. Tijdens deze workshops bleek dat homoseksualiteit nog geen vast onderdeel was van het programma. Voor dit jaar kon het programma ook niet meer worden aangepast.

Ik kwam toen met het idee om jongeren persoonlijk hun coming out verhaal te laten doen. De impact die dit zou maken, moest ouders aan het denken zetten. De drempel om voor een groep te vertellen over hoe het uit de kast komen ging, bleek echter te hoog. Om deze reden hebben wij besloten hiervoor beeldmateriaal te gebruiken. Klaas en ik zijn toen jongeren (en volwassenen) gaan filmen. Zij konden in hun eigen omgeving hun verhaal doen. Gewoon één op één met een ‘huis-tuin-en-keuken’ camera. De nadruk lag op de reactie van de ouders toen zij voor hen uit de kast kwamen. Dit materiaal is toen een film geworden en 9 oktober voor het eerst vertoond tijdens de workshops op het IJsselcollege. Dit om ouders te inspireren over hoe zij met een coming out omgaan en hoe zij aan hun kind duidelijk maken dat zij daarvoor bij hen terecht kunnen.

De reacties van de ouders op de film waren zeer positief. Dit filmpje heeft ervoor gezorgd dat homoseksualiteit en (mogelijke) problemen met uit de kast komen in het vaste programma van het CJG wordt opgenomen. De directrice van de school was ook enthousiast: er zijn al toekomstplannen gemaakt. Binnenkort zal de film worden verbeterd en aangepast en zal deze worden gebruikt voor andere educatieve doeleinden, onder andere voor voorlichtingen op middelbare scholen.

Bekijk hier het coming-out verhalenfilmpje

Door: Quirine Lengkeek

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Opleiding Sociologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s