Verhalen spelen rol bij Marokkaans-Nederlandse identiteit – promotie Jacomijne Prins

Jacomijne PrinsWoensdag 17 december om 11.45 verdedigt Jacomijne Prins in de aula van de VU haar proefschrift over de rol van verhalen bij een Marokkaans-Nederlandse identiteit.

Iedereen kent verhalen over Marokkaanse jongeren die voor overlast zorgen. In de Nederlandse politiek en in de media wordt zelfs gesproken over een ‘Marokkanenprobleem’. Sociologe Jacomijne Prins onderzocht hoe politieke en maatschappelijke discussies over Marokkaans-Nederlandse jongeren hun uitwerking hebben op de manier waarop deze jongeren hun identiteit vormen. Zij toont aan dat verhalen een belangrijke rol spelen in het proces van identiteitsvorming onder Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen van de tweede generatie.

Marokkaans-Nederlandse jongeren voelen zich thuis in Nederland, maar tegelijkertijd voelen ze zich soms buitengesloten. Door het vertellen van verhalen over maatschappelijke insluiting én uitsluiting vragen ze aandacht voor de negatieve gevolgen van de harde maatschappelijke discussies over hun identiteit, en positioneren zichzelf tegelijkertijd als jongeren die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij waar ze onderdeel van uitmaken. Zonder hun ervaring van uitsluiting te ontkennen geven Marokkaans-Nederlandse jongeren zo een meer positieve invulling aan hun identiteit.

In het Nederlandse integratiedebat spelen Marokkaans-Nederlandse jongeren een belangrijke rol. Waar de Nederlandse politiek zich nog steeds richt op de vraag hoe deze jongeren het best kunnen integreren, zijn veel Marokkaans-Nederlandse jongeren deze vraag allang voorbij. Zij vragen zich niet af of ze Marokkaans zijn of Nederlands; in de discussies die zij voeren over hun identiteit zijn ze op zoek naar nieuwe verhalen die hun thuisgevoelens in de Nederlandse maatschappij weergeven.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Agenda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s