Presentator Jeroen Voerknecht #VUdagvdsoc

Op 27 mei vindt aan de VU de jaarlijkse Dag van de Sociologie plaats. Op deze dag presenteren hoogleraren, docenten, aio’s en studenten uit Nederland en Vlaanderen hun werk aan mede-sociologen. Op het blog alvast een paar (jonge) onderzoekers aan het woord over hun presentatie.

JeroenWie: Jeroen Voerknecht, Sociologie Student Fellow aan de VU.

Wat:

“Op de Dag van de Sociologie presenteer ik een paper over het effect van ‘violated values’ op de motivatie om te protesteren. Dit paper is gebaseerd op onderzoek dat ik uitvoer onder begeleiding van dr. Jacquelien van Stekelenburg, waarbij we kijken hoe violated values (geschonden waarden) mensen motiveert om te protesteren. In dit onderzoek vergelijken we twee demonstraties die op hetzelfde moment in Amsterdam hebben plaatsgevonden; 1 geïnitieerd door de vakbonden en 1 door Keer Het Tij (een toenmalige alliantie van meer dan 500 organisaties). Hoewel beide demonstraties zich richtten op de bezuinigingsmaatregelen van de toenmalige regering, verschilden ze in hun doelen. Waar de vakbonden demonstreerden tegen inperking van het prepensioen, ageerde Keer Het Tij tegen het neoliberale beleid van de kabinetten-Balkenende I en II. We hebben de demonstranten gevraagd naar hun waarde-prioriteiten en hun motivatie om te protesteren. Omdat de twee demonstraties gelijktijdig in dezelfde stad plaatsvonden en tegen dezelfde regering gericht waren, ontstond de mogelijkheid om te onderzoeken of dezelfde (bezuinigings)maatregelen verschillende waarden hadden geschonden, namelijk materialistische waarden in het geval van de vakbonden en postmaterialistische waarden in het geval van Keer Het Tij. Daarnaast onderzoeken we of de relatie tussen geschonden waarden en protestparticipatie gemedieerd wordt door ideologie. Tot slot kijken we of de motivatie om te protesteren sterker beïnvloed wordt door de desbetreffende waarden voor leden van de organisaties in vergelijking met niet-leden”

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger, Opleiding Sociologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s