Presentator Eefje Steenvoorden #VUdagvdsoc

Op 27 mei vindt aan de VU de jaarlijkse Dag van de Sociologie plaats. Op deze dag presenteren hoogleraren, docenten, aio’s en studenten uit Nederland en Vlaanderen hun werk aan mede-sociologen. Op het blog alvast een paar jonge onderzoekers aan het woord over hun presentatie.

steenvoorden-e-hWie: Eefje Steenvoorden, alumna VU Sociologie en promovenda aan de Universiteit van Amsterdam bij de afdeling politicologie.

Wat:

“In 2011 ben ik begonnen aan mijn proefschrift over maatschappelijk onbehagen, ofwel maatschappelijk pessimisme. Er wordt regelmatig over maatschappelijk onbehagen gesproken, maar er wordt nog weinig wetenschappelijk onderzoek naar verricht. Afhankelijk van het jaar blijkt dat in Nederland een grote groep burgers pessimistisch is over waar het met ons land naar toe gaat. Als het perspectief is gericht op Nederland alleen is rond de 65% van de Nederlandse bevolking pessimistisch. In Europees perspectief zijn we iets minder somber maar gaat het nog altijd om een derde tot de helft van de Nederlanders. In mijn proefschrift richt ik me op het definiëren van maatschappelijk onbehagen, de oorzaken ervan, en op een aantal gevolgen, zoals identificatie met Nederland, stemgedrag en participatie.

Op de dag van de sociologie zal ik een presentatie geven over de relatie tussen houdingen over, en participatie in de samenleving. In de literatuur is bekend dat hogeropgeleiden, politiek geïnteresseerden, religieuze mensen en mensen met een breed sociaal netwerk en veel politiek ‘zelfvertrouwen’ (efficacy) vaker participeren. We hebben het in dergelijk onderzoek over allerlei verschillende typen participatie tegelijk en is het onduidelijk waarin participanten van elkaar verschillen. Waarom zijn sommigen actief bij een politieke partij, gaan anderen demonstreren en weer anderen een initiatief in hun buurt opzetten? Uit mijn onderzoek blijkt dat mensen met veel maatschappelijk onbehagen vaak juist helemaal niet participeren of, als ze wel wat doen, ze demonstreren of producten boycotten. Het komt weinig voor dat ze zich in buurten of voor niet-politieke organisaties inzetten. Participanten die wat wél doen hebben juist relatief weinig onbehagen en veel vertrouwen in zowel mensen in het algemeen als in de politiek. Wie zich in politieke partijen en hun campagnes inzet, heeft juist relatief weinig vertrouwen in de medemens maar wel in de politiek”

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger, Opleiding Sociologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s