LASA-stagaire Nella Geurts ging op congres naar Dublin!

Nella

BA-student Nella Geurts loopt stage bij LASA onder begeleiding van Marja Aarsten. Voor haar onderzoek naar het belang van de subjectieve sociaaleconomische status bij actief ouder worden, ging ze naar een congres van de International Association of Gerontology and Geriatrics in Dublin. Voor het blog vertelt zij over haar ervaringen.

IAGG-er 8th Congress Dublin 2015 – door de ogen van een leek

Op 23 april vertrok ik, als ware congres leek, naar Dublin voor The International Association of Gerontology and Geriatrics European Region Congress met als thema ‘Unlocking the Demographic Dividend’. Ik zit momenteel in mijn laatste Bachelorjaar van de opleiding Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en loop sinds februari stage bij LASA onder begeleiding van Marja Aartsen. Als stagiaire kreeg ik de kans om mijn eerste buitenlandse congres te bezoeken en hier kennis op te doen voor mijn onderzoek naar het belang van de subjectieve sociaaleconomische status bij actief ouder worden.

Een eerste trend op het congres ontdekte ik al snel. Waar ik vol goede moed en enigszins braaf een pen en schrift uit de kast had gehaald, merkte ik al snel dat collega’s dit anders aanpakten. De telefoon bleek het nieuwe middel om de informatie op te slaan, zodat met één druk op de knop alle informatie op de dia van jou is. Daar kon mijn vulpen het niet van winnen. Al snel was ik geïntegreerd in het leven van de congresbezoeker en wist ik middels de plattegrond (een must have) de locaties van de lezingen te vinden. Hoewel ik vele lezingen en discussiesessies over uiteenlopende onderwerpen heb bijgewoond, zal ik twee hoogtepunten toelichten.

Allereerst het ‘Publishing symposium’ van dr. Rachel Pruchno. Toen ik als eerstejaars Sociologie studente begon aan de Radboud Universiteit werd het me tijdens het ‘Welkomcollege’ al op het hart gedrukt: het belang van publiceren binnen de wetenschap. Een wetenschapper behoort nieuwsgierig te zijn, én bevindingen te kunnen delen met de buitenwereld. Ook op dit congres bleef de publish or perish cultuur niet buiten beeld. In het publishing symposium gaf Pruchno, editor in chief van The Gerontologist, voor ieder die wilde tips om te overleven en te publiceren. Aandacht werd gevestigd op het belang van verdiepen in het tijdschrift waar je jouw onderzoek in wil publiceren. Sluit de inhoud van jouw wetenschappelijk artikel aan bij de focus van het tijdschrift? Kijk hierbij naar de zogenoemde cultuur van het tijdschrift: wat voor soort schrijfsels publiceert het tijdschrift, zijn dit theoretische of empirische studies, zijn dit studies met een disciplinaire of juist multidisciplinaire focus? Kortom, voor een tijdschrift geldt niet ‘one size fits all’, zorg er voor dat jouw wetenschappelijk artikel aansluit bij de visie van het tijdschrift. Bovendien wordt aangeraden om de instructies voor auteurs die door het tijdschrift zijn opgesteld goed te volgen. Dit lijkt wellicht simpel, maar is een stap die door velen word vergeten, aldus Pruchno. En wat als het artikel wordt afgewezen? Onthoud dat iedereen die ooit gepubliceerd heeft, ook is afgewezen. Hoe pijnlijk het ook is, afwijzing hoort bij het wetenschappelijke proces. Probeer het opnieuw en bekijk andere tijdschriften. De take home message van Pruchno is duidelijk: ‘Do your homework: read the journals!’.

Een ander hoogtepunt betreft het ‘Breakfast with the Stars’, waar alle studenten in de vroege ochtend welkom waren om de dag te beginnen met zeven internationale toppers op het gebied van gerontologie. Geheel tegen de verwachting in waren het niet de studenten die te laat waren, maar het ontbijt. De gelegenheid bood studenten de mogelijkheid om ervaringen van de professionals, zoals dr. Dorly Deeg of dr. Desmond O’Neil, te horen. Het was ook een kans om met studenten onderling bepaalde thema’s en zorgen te bespreken. Een van de grootste bekommeringen bleek de overstap van promovendus naar postdoc: wat is de beste manier om deze stap te halen? Met enige tips van de stars konden de studenten weer vooruit: Probeer naar het buitenland te gaan, laat op je CV zien welke vaardigheden jij allemaal bezit en, om maar terug te komen op de publish or perish cultuur, laat zien welke artikelen je gepubliceerd hebt.

Hoewel ik zelf eerst de stap van Bachelor naar Master moet volbrengen, voordat ik me over het binnenhalen van een phd-positie en later een postdoc zorgen kan maken, kan ik deze tips zeker gebruiken in de toekomst. Ik heb ze immers, net zoals de inzichten en kennis uit de vele andere lezingen,  opgeschreven in mijn schrift, waar ze staan vereeuwigd.

Nella Geurts

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s