Nieuw artikel van PhD kandidaat Anouk van Leeuwen: The Phenomenology of Protest Atmosphere: A Demonstrator Perspective

AnoukvL

Hoe ervaren mensen hun deelname aan een straatdemonstratie? We weten er eigenlijk maar weinig vanaf. In het recent gepubliceerde artikel The Phenomenology of Protest Atmosphere: A Demonstrator Perspective (European Journal of Social Psychology) laten Anouk van Leeuwen, Jacquelien van Stekelenburg en Bert Klandermans zien hoe demonstranten de sfeer van een demonstratie waarnemen, hoe dit komt, en wat dit met hun toekomstige actiebereidwilligheid doet.

The Phenomenology of Protest Atmosphere: A Demonstrator Perspective

Abstract

This paper aims to improve our understanding of demonstrators’ atmosphere perceptions, that is, demonstrators’ affective state, which is induced by the protest environment. We examined how demonstrators perceive protest atmosphere, why they do so, and whether atmosphere perceptions influence demonstrators’ future collective action preparedness. We hypothesized that demonstrators’ atmosphere perceptions diverge on a dimension of pleasure, and relate to their grievance (i.e. perceived societal intolerance), group identification, empowerment, and perceived police aggression. A pleasant atmosphere perception was expected to stimulate a demonstrator’s future action preparedness. We tested these hypotheses with a mixed-methods dataset of two Dutch protests, staged by Lesbians, Gays, Bisexuals, and Transgenders and anti-monarchists. Our analyses revealed that demonstrators’ atmosphere perceptions diverge on a dimension of pleasure, and relate to group identification, empowerment, and, for anti-monarchists, perceived societal intolerance. A pleasant atmosphere perception deters a demonstrator’s future action preparedness and also stimulates his or her group identification and empowerment, which, then, stimulate his or her action preparedness.

Link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejsp.2139/full.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s