Nieuwe sociologie fellows stellen zich voor!

In het student-fellowship Sociologie kunnen excellente masterstudenten al tijdens hun studie ervaring opdoen in onderwijs en onderzoek. Lisa Klinkenberg, Maria Rast en Sarah Vermazen, net begonnen als fellows, stellen zich voor, vertellen wat zij fascinerend vinden aan sociologie en over hun verwachtingen van het fellowship.

LisaLisa Klinkenberg

Tijdens de bacheloropleiding heb ik dankzij het schrijven van verschillende papers, het bestuderen van empirische artikelen en het verzamelen van data, ontdekt dat het doen van onderzoek mij zeer aanspreekt. Daarnaast ben ik in het derde jaar van de bachelor als student-assistent begonnen en ook dat is me heel goed bevallen. Het is erg uitdagend om als student les te geven aan andere studenten, maar het geeft ook veel voldoening als het lukt de studenten goed op weg te helpen. Ik verheug me op een carrière in de wetenschap en/of in het onderwijs, en het fellowship zou daarvoor een prachtige stap in de goede richting zijn. Ik sprong daarom ook een gat in de lucht toen ik las dat ik de aanstelling kreeg. Wat mij vooral fascineert en interesseert aan sociologie is de omvang van verschillende onderwerpen; van radicalisering naar vergrijzing, en van arbeidsongelijkheid naar digitalisering. Ik denk dat er maar weinig studies zijn die zo breed zijn als sociologie en zo dicht staan bij de dagelijkse realiteit van de samenleving. Als een persoon met een interesse in alles, kan ik mijn hart ophalen bij deze studie. Uiteraard zijn er wel een paar thema’s waar ik net iets meer belangstelling voor heb, en dat zijn voornamelijk psychische problemen als depressie en angst, invloeden van mediagebruik, gezondheid van ouderen, en kwaliteit van sociale relaties. Voor mijn bachelorthesis heb ik onderzoek gedaan naar het Mean World Syndrome onder ouderen; worden mensen angstiger van intensief mediagebruik? Hierbij heb ik dus een aantal van mijn interesses goed kunnen combineren. Ik heb ook een Engelstalig artikel geschreven op basis van de thesis. Het artikel is geselecteerd voor de Student Research Conference, en zal worden gepubliceerd in een bundel.

Ik zou mijn onderzoekservaring graag willen uitbreiden bij Social Context of Aging (SoCa), omdat deze groep het meest past bij mijn interesses en omdat ik graag meer ervaring op wil doen met longitudinaal onderzoek met behulp van de data van LASA. Maar het lijkt me ook heel interessant om in de loop van het jaar rond te snuffelen bij de andere onderzoeksgroepen. Daarnaast ga ik zoals vorig jaar weer een groep eerstejaarsstudenten begeleiden bij Bachelorwerkgroep 2 en assisteren bij een aantal statistiekvakken voor de opleiding Communicatiewetenschappen.

Als ik niet aan het studeren of aan het werk ben, dan ben ik op ongeveer 10 meter diepte te vinden tussen de vissen; van de zomer heb ik mijn duikbrevet gehaald en ik ben nu volop aan het duiken in verschillende Nederlandse plassen. Helaas wordt het nu wel te koud, maar er zijn gelukkig ook een aantal indoorduikcentra. Daarnaast vind ik het erg leuk om met Photoshop dingen te bewerken en te ontwerpen, zoals de posters van de evenementencommissie, bestaande uit een aantal studenten van de opleiding. Ten slotte, als er iets is waar ik eindeloos over door kan praten, dan is dat wel over kitten.


MariaRastUUklein (1)    Maria Rast

Mijn naam is Maria Charlotte Rast en ik ben geboren en opgegroeid in Zwitserland. Eind juni 2014 heb ik een Master of Law, gespecialiseerd in internationaal strafrecht, criminologie en mensenrechten, summa cum laude behaald aan de Universiteit van Bern in Zwitserland. Het laatste jaar van deze studie heb ik via het Erasmus-programma aan de Universiteit van Utrecht doorgebracht, waar ik ook assistent was bij het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen (WPI). In deze positie heb ik onderzoek gedaan naar neonaticide (het doden van pasgeboren kinderen). In mijn masterthesis heb ik de abortuswetten van Nederland en Zwitserland vergeleken en, middels kwantitatieve methoden, onderzoek gedaan naar de correlatie tussen deze wetten en de opinie van adolescenten over abortus in beide landen. Na mijn afstuderen, heb ik stage gelopen op de fondsenwerving-afdeling van Human Rights Watch en ben ik actief geworden als lid van Mediators Beyond Borders. Voorafgaand aan mijn studie Sociologie heb ik ook stage gelopen bij Perspectivity, waar ik betrokken ben geweest bij een evaluatie van het Youth LEAD project van Unicef in Zuid-Soedan. Naast mijn studie en fellowship zal ik actief blijven bij Perspectivity via een project over migratie..

Tijdens mijn Master of Law en mijn stages heb ik gemerkt dat ik vooral affiniteit heb met het doen van onderzoek naar de invloed van de wetgeving op de samenleving om er achter te komen in hoeverre de wetgeving gerechtvaardigd kan worden. Ik zou heel graag een PhD op dit gebied willen doen. Daarom heb ik besloten om Sociologie te gaan studeren om zo nog meer onderzoeksvaardigheden op te doen. Als student-fellow ga ik bij de onderzoeksgroep Identities, Diversion and Inclusion (IDI) samenwerken met Halleh Ghorashi. Wij gaan onderzoek doen naar de maatschappelijke participatie/integratie van vluchtelingen. Ik ben heel enthousiast dat ik gelijk tijdens mijn pre-master mijn onderzoeksvaardigheden mag toepassen en verbeteren. Het doel van mijn fellowship is gedurende deze periode een artikel te publiceren en een PhD-voorstel te schrijven. Hierdoor zou het fellowship mij een stap verder brengen in het realiseren van mijn ambitie om een PhD uit te voeren over de invloed van de wetgeving op de samenleving.


img_2980-3 Sarah Sarah Vermazen

Mijn naam is Sarah Vermazen en ik ben dit jaar student-fellow bij de afdeling Sociologie. In dit stukje vertel ik je graag wat over mijn achtergrond en mijn doelen binnen het fellowship. In 2009 heb ik de hbo bachelor International Tourism Management afgerond. Ik koos voor deze opleiding vanwege mijn interesse in andere culturen en de internationale projecten. Binnen de opleiding raakte ik vooral gegrepen door de ongelijke verdeling van – veelal economische – voordelen door toerisme, met name in ontwikkelingslanden. Ik merkte op dat mensen in hogere sociaal economische klasse – vaak medebepaald door opleiding – meer en betere toegang hadden tot de kansen die toerisme kan bieden. Maar uiteraard geldt dit niet alleen binnen de toerisme sector: kennis en persoonlijke ontwikkeling biedt kansen voor diverse mogelijkheden. Hierdoor werd mijn interesse in onderwijs steeds groter. Met mijn reeds opgedane ervaring in het werken met groepen besloot ik zelf als docent te gaan werken in het voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Het coachen van mensen in hun persoonlijke ontwikkeling en de dynamiek van het werken met groepen geven mij veel energie. Toch bleef ik tegelijkertijd nieuwsgierig naar hoe sociale ongelijkheid ontstaat, hoe de bigger picture eruit ziet, waardoor het in stand wordt gehouden en wat eraan te doen is. De studie Sociologie sluit nauw aan op dit soort vraagstukken en zo begon ik vorig jaar aan de pre-master. Binnen de fellowship ga ik mijn passie voor lesgeven combineren met het verder uitdiepen van mijn kennis en het aanscherpen van mijn onderzoekvaardigheden. In het onderzoek zal ik mij gaan richten op sociale ongelijkheid en sociale mobiliteit in het onderwijs en de loopbaan. Ik wil hier graag meer inhoudelijke kennis over opdoen en tegelijkertijd vaardiger raken in het doen van onderzoek naar deze onderwerpen zodat het een wezenlijke bijdrage kan bieden aan het maatschappelijk debat. Ik zal mij aansluiten bij de onderzoeksgroepen Social Inequality and the Life Course en Identities, Diversion and Inclusion en zie ernaar uit om veel te kunnen leren van de ervaren onderzoekers op de afdeling.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Opleiding Sociologie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s