Masterstudenten en sociaal ondernemers met elkaar aan tafel: Wereldcafé sociaal ondernemerschap op de VU

Maandagmiddag 7 december organiseerde docent Peer Smets een bijeenkomst van studenten van de master Sociologie die het vak Beïnvloeden van Maatschappelijke Participatie volgen, sociaal ondernemers uit Amsterdam en een afvaardiging van VoorUit, een project waar studenten diensten verlenen aan buurtbewoners in ruil voor gratis huisvesting. Deze bijeenkomst is onderdeel van de Community Service pilotprojecten van de VU met als doel om een brug te slaan tussen de samenleving en de universiteit. Hierbij werken studenten samen met mensen uit de praktijk waarbij academische kennis en praktijkervaringen bij elkaar komen.

De studenten hadden literatuur gelezen en een aantal sociaal ondernemers in Amsterdam geïnterviewd over hun werk. Tijdens het wereldcafé werden deze inzichten samen met praktijkervaringen uitgewisseld in kleine groepen waarvan de samenstelling na iedere ronde veranderde. Onder begeleiding van wijkcoördinatoren van VoorUit gingen de deelnemers aan de slag met volgende vragen: Wat behelst het werk van een sociaal ondernemer?; Hoe dragen sociaal ondernemers bij aan de leefbaarheid in de buurt?; Welke obstakels ondervinden sociaal ondernemers bij hun werk?; en welke mogelijke oplossingen zijn er hiervoor ?

Enkele reacties van deelnemers zijn:

‘Ik wil hierbij nog even aangeven erg genoten te hebben van het Wereldcafé Sociaal Ondernemerschap. De opzet en de mix van ervaringsdeskundigen en jonge onderzoekers werkte uitstekend. Bijzonder sympathieke mensen ook allemaal. Een pluim!’ (sociaal ondernemer)

‘Voor mij zijn de mogelijkheden duidelijk geworden die sociaal ondernemerschap biedt in een tijd die zich kenmerkt door veranderlijkheid en diversiteit. Als mede de grote uitdagingen waar zij voor staan. Het heeft mijn ogen geopend en nieuwsgierig gemaakt naar meer verhalen en ervaringen ermee.’ (masterstudent Sociologie)

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder De actieve burger, Opleiding Sociologie, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s