Over de G1000 en andere burgertoppen

In 2014 en 2015 zijn er in Nederland diverse burgertoppen zoals de G1000 georganiseerd. Dit zijn initiatieven om burgers een stem te geven en de democratie te verfrissen. Ook in 2016 staan meerdere burgertoppen in de planning of hebben zojuist plaatsgevonden.

Peer Smets en Marloes Vlind van de afdeling sociologie aan de VU hebben samen met onderzoekers van bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht (Ank Michels en Harmen Binnema) en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden (Job Cohen en Geerten Boogaard) gewerkt aan een onderzoek naar burgertoppen in Nederland.  Dit heeft geresulteerd in het boek ‘G1000. Ervaringen met burgertoppen’ dat donderdag 31 maart gepresenteerd en besproken werd bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten waar ongeveer 50 bezoekers aanwezig waren.  De discussie liet onder andere zien dat er nog veel geëxperimenteerd wordt met werkvormen en dat de rol van burgers binnen ons huidig G1000 coverdemocratisch systeem nog  lang niet af is.

Er is een tweede G1000 bijeenkomst gepland voor woensdag 13 april in Pakhuis De Zwijger, Amsterdam. Hier zal van 20.000- 22.00 aandacht besteed worden aan wat we nu weten over de werking van de G1000 en andere burgertoppen, en aan wat we nog niet weten. Bij deze bijeenkomsten zal er gepraat worden maar ook met methoden die in burgertoppen gebruikt worden gewerkt.

Aanmelden: graag via website https://dezwijger.nl/programma/g1000
Toegang gratis.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Agenda, De actieve burger, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s