Promotie onderzoek naar gevolgen van flexibele arbeidscontracten: kans of kwestbaarheid?

LucilleVolgende maand begint oud-VU sociologie studente Lucille Mattijssen haar promotie onderzoek naar “Non-standard Employment: Prospects or Precarity?”.

Lucille zal onderzoek doen naar de carrières van werknemers met flexibele arbeidscontracten in Nederland. Er is veel discussie over of dit soort contracten werknemers in een precaire positie dwingen op juist nieuwe mogelijkheden bieden.
Lucille zal bekijken onder welke omstandigheden flexibele arbeid kansen biedt en wanneer het tot (blijvende) kwestbaarheid leidt. Voor haar analyses zal ze een unieke dataset van het CBS gebruiken, die voor de periode 2006-2015 maandelijkse gegevens over de arbeidsmarktstatus van alle legaal in Nederland werkenden mensen bevat. Met deze data kan Lucille niet alleen zien of mensen met een non-standaard contract een vaste baan vinden, maar kan ze ook onderscheid maken tussen de verschillende typen non-standaard contracten (bijv. tijdelijke contract, uitzendwerk, oproepkracht, zzp’er) en kijken of werknemers met vaste contracten overstappen op non-standaard contracten. Doel is om een typologie van de carrières van werknemers met flexibile contracten op te stellen waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen succesvolle en kwetsbare carrières. Daarnaast zal ze kijken wat het effect is van specifieke gebeurtenissen (bijvoorbeeld het verkrijgen van een vast contract waarbij de werknmer niet het einde van de proeftijd haalt, of het volgen van een (voltijdse) opleiding na een tijd te hebben gewerkt) op de carrières van niet-standaard werknemers.

Lucille deed haar BSc sociologie (Honours programma, cum laude afgestudeerd) aan de VU en vervolgens een Research Master in Social Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. We vinden het erg leuk dat ze nu terugkomt naar de VU voor haar promotieonderzoek.

Het onderzoek wordt gefinancieerd met een beurs van het NWO Onderzoekstalentprogramma. De aanvrager was Dimitris Pavlopoulos. Harry Ganzeboom zal Lucille’s promotor zijn.

Het onderzoek sluit aan bij het werk van sociologie promovenda Paulina Pankowska naar het meten van flexibele arbeid

 

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Flexibele arbeid, Ongelijkheid in de samenleving, Opleiding Sociologie, Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s