Symposium ‘De toekomst van de informele zorg’ en oratie Alice de Boer – 26 januari, VU

informelezorg_tcm249-814763De toekomst van de informele zorg staat centraal op een symposium dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) samen met het Institute for Societal Resilience van de Vrije Universiteit organiseert.

De zorg voor kwetsbare burgers is volop in beweging, mede dankzij de invoering van de wet langdurige zorg en de wet maatschappelijke ondersteuning 2015. Mensen die hulp nodig hebben doen in toenemende mate een beroep op hun directe sociale omgeving.

De vraag naar informele zorg vraagt veel veerkracht en organisatievermogen van families, maar ook van vrijwilligers, professionals en werkgevers. Op welk vangnet kunnen de groeiende aantallen kwetsbare burgers straks een beroep kunnen doen, als zij bijvoorbeeld niet meer in zorginstellingen terecht kunnen? Hoe kunnen we dat vangnet zo goed mogelijk faciliteren om de praktische hulp en aandacht te bieden die nodig is? Wat betekent het toenemend aantal mantelzorgende werknemers voor goed werkgeverschap? En betekenen technologische ontwikkelingen (domotica, online hulp, robots) inderdaad een ontlasting van mantelzorgers? Deze vragen worden geadresseerd op dit symposium.

Sprekers

  • Prof. dr. Kim Putters (SCP)
  • Prof. dr. Kène Henkens (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut)
  • Prof. dr. Pearl Dykstra (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Prof. dr. Henk Nies (Vilans, VU)
  • Prof. dr. Marjolein Broese van Groenou (Sociologie, VU)
  • Moderator: drs. Joris Rijbroek (directeur Institute for Societal Resilience, VU)


Oratie Alice de Boer
Aansluitend (15.45-16.45 uur) op het symposium houdt Alice de Boer haar inaugurale rede: ‘Wie maakt het verschil? Ongelijkheid in condities en consequenties van informele hulp’, waarmee zij formeel haar ambt als bijzonder hoogleraar Sociale ongelijkheid in informele hulp aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit aanvaardt. Ze is op 1 januari 2016 benoemd. De leerstoel is ingesteld door het SCP, waar professor De Boer ook werkzaam is. Na afloop vindt er een receptie plaats.
De rector magnificus van de Vrije Universiteit en de decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen nodigen u van harte uit tot het bijwonen van deze inaugurele rede.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s