Dit deden de student-fellows

Het afgelopen collegejaar kregen drie masterstudenten een aanstelling als student-fellow op de afdeling sociologie. Dit fellowship is bedoeld om talentvolle studenten tijdens de opleiding kennis en ervaring op te laten doen met onderzoek en onderwijs. Twee van de student-fellows vertellen over hun ervaringen.

Ouissam Abattouy 

Processed with VSCOcam with hb2 presetIk, Ouissam Abattouy, gebruik(te) dit fellowship om mijn interesse in vraagstukken rondom diversiteit, gender en identiteit verder te ontwikkelen. Te beginnen bij mijn masterthesis. Deze thesis is mede geïnspireerd door de campagne ‘Praten over jouw Keuzes’ van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit 2016. Het idee achter deze campagne is om persoonlijke keuzes, zoals studiekeuze, partnerkeuze en de keuze om uit huis gaan, bespreekbaar te maken. Dit laatste thema is waar mijn onderzoek over gaat.

Het verlaten van het ouderlijk huis is vaak een van de eerste levensloopgebeurtenissen die de overgang naar volwassenheid markeert. Het valt samen met belangrijke veranderingen in de rollen en functies binnen het gezin en/of de familie. Al jaren wordt uit huis gaan vooral kwantitatief onderzocht door sociale wetenschappers. Gezinsstructuur, familiaire hulpbronnen, etniciteit, gender en leeftijd blijken vaak significante determinanten te zijn voor het verlaten van het ouderlijk huis. Kleinschalige onderzoeken suggereren dat jongvolwassen Nederlanders met Turkse en Marokkaanse afkomst het ouderlijk huis waarschijnlijk niet zullen verlaten om zonder huwelijkspartner te leven.

Hoewel kwantitatief empirisch bewijs ontbreekt, zijn er wel indicaties dat een groeiend aantal jongvolwassen Turks Nederlandse en Marokkaans Nederlandse mannen en vrouwen het ouderlijk huis verlaat. In dit onderzoek richt ik mij alleen op de vrouwen. Het is namelijk een onderwerp waarbij het bij beide etnische groepen genderspecifieke kwesties betreft. De enkele kwalitatieve onderzoeken die dit thema bespreken, suggereren dat Turks Nederlandse en Marokkaanse Nederlandse vrouwen uit huis gaan omdat zij behoefte hebben aan mogelijkheden om een eigen toekomst te creëren, aan ruimere gedragsmogelijkheden en autonomie. Door dit onderzoek wil ik erachter komen of uit huis gaan inderdaad in verband staat met een breder verlangen naar meer autonomie, maar ook hoe de vrouwen dit hebben gerealiseerd.

Tijdens deze Fellowship ben ik interdisciplinair op zoek gegaan naar manieren om mijn kennis over dit thema te vergroten. Dit doe ik door onder anderen in gesprek te gaan met deskundigen uit disciplines zoals filosofie, antropologie, sociologie en wijsbegeerte. Daarnaast bezoek ik binnen en buiten de VU lezingen en workshops om mijn kennis over gender, etniciteit en identiteit te vergroten. Mijn doel is om ook na afloop dit van academisch masterjaar mijn kennis te vergroten door extra vakken te volgen en een tweede master te doen in gender en diversiteit.

Naast onderzoek heb ik dit jaar lesgegeven aan de eerstejaars en pre-masterwerkgroepen van Beschrijvende en Inferentie statistiek. Daarnaast heb geassisteerd bij het bachelor vak Methoden van Kwalitatief Onderzoek. Hiervoor heb ik onder anderen geassisteerd bij een werkgroep van Atlas.ti. Tot slot heb ik een deel van de Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) gedocumenteerd.

Ruud Fiers

foto-ruud-fiers

In mijn masterthesis richt ik me op gender-thematiek in de online context. Onder begeleiding van Jasper Muis doe ik onderzoek naar gender en seksualiteit in het Nieuwe Rechtse discours. De online context is bijzonder relevant in relatie tot dit thema, aangezien veel Nieuwe Rechtse actoren zich met name online begeven. Een systematische analyse van online posts en comments van Nieuwe Rechtse actoren kan een beter beeld geven van verschillende framings in relatie tot gender & seksualiteit, en van mogelijk conflicterende discoursen.

Tijdens het fellowship verdiep ik me naast kwalitatieve methodes van contentanalyse verder in kwantitatieve methodes, ofwel big-data analyse, om de inhoud van een grote hoeveelheid posts en comments in kaart te brengen. Gedurende een periode volgde ik daarom het CW-vak Social Media Analytics, gegeven door Wouter van Atteveldt.
De combinatie tussen kwalitatieve en kwantitatieve contentanalyse vind ik erg interessant, omdat beide methodes nodig zijn om een goed begrip te krijgen van het online discourse. Daarnaast biedt deze methode de mogelijkheid om sociale interacties en de betekenissen die daarin vorm krijgen te ‘observeren’ in de natuurlijke context.

Naast de onderzoeksactiviteiten heb ik geassisteerd bij het vak Identity Diversity and Inclusion van Sawitri Saharso en Marina de Regt. Daarnaast heb ik Jasper Muis geassisteerd bij de coördinatie van BIS voor de 1e jaars bachelorstudenten en premastergroepen.

Vóór de master sociologie volgde ik de premaster Sociologie en Organisatiewetenschappen aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor mijn premaster thesis ben ik geïnspireerd geraakt door Erving Goffman’s (1979) studie naar ‘gender display’ in reclameadvertenties. Vanuit dit theoretisch kader en geïnspireerd door deze destijds innovatieve methodologie, ben ik ‘gender display’ in de context van online dating gaan bestuderen, namelijk op de populaire dating-applicatie Tinder. Doormiddel van een kwalitatieve contentanalyse van profielfoto’s heb ik geprobeerd om patronen in de zelfpresentatie van mannen en vrouwen te ontdekken.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s