Sociologie studeren?

Dit is de blog van de opleiding Sociologie aan de VU. Bij ons staan mensen centraal. Hoe verschillen groepen, wat zijn hun kansen, waarover is conflict? Ook onze studenten staan centraal. Je krijgt persoonlijke aandacht, hebt regelmatig contact met andere opleidingen en bestudeert actuele onderwerpen.

Nieuwsgierig naar verhalen van docenten?

De Bacheloropleiding

Is er de laatste jaren echt meer geweld op scholen of vergroten de media dit probleem uit? Waarom hebben mannen nog altijd vaker leidinggevende functies dan vrouwen? Hoe komt het dat er ‘witte’ en ‘zwarte’ scholen zijn? Zo divers als deze vragen, zo divers is ook de bacheloropleiding Sociologie. Tijdens deze studie bestudeer je actuele maatschappelijke en culturele ontwikkelingen en problemen. Je kijkt naar de structuur van de samenleving, de manier waarop die verandert en hoe dit het gedrag van mensen beïnvloedt.

Je onderzoekt actuele onderwerpen die je dagelijks ziet in de krant of op de tv. Je verdiept je in multiculturele samenlevingen en interviewt Amsterdammers over integratie in hun wijk. Je onderzoekt de actiebereidheid onder Nederlandse en Franse werknemers en ontdekt grote verschillen. Je bestudeert populaire tv-programma’s zoals ‘Oh, oh, Cherso’, voor een paper over de seksuele moraal vroeger en nu.

Meer weten? Ga dan naar de voorlichtingswebsite of kijk op de facebookpagina van het FSW!

De Masteropleiding

Participatie van burgers is een steeds belangrijker thema in het overheidsbeleid. Iedereen moet kunnen meedoen. In betaald werk, maar ook in vrijwilligerswerk en zorg, verenigingen en belangenorganisaties, politieke organisaties of onderwijs. Dat blijkt alleen niet altijd te gebeuren. In de eenjarige masteropleiding Sociologie (voltijd) leer je wat (groepen) mensen belemmert om deel te nemen aan de samenleving, welke rol hun achtergrond daarin speelt en op welke manier daar iets aan te doen is. Ook leer je hoe maatschappelijke veranderingen van invloed zijn op het belang dat een samenleving hecht aan de participatie van allerlei groepen.

Centraal in de master Sociologie staat de binding met de maatschappij en met jouw toekomstige werkveld. Het onderzoeksonderwerp van je masterthesis is dan ook een concrete vraag vanuit een organisatie of groep in de maatschappij die te maken heeft met vraagstukken rond participatie. Tijdens het eerste halfjaar bereid je je thesis in kleine groepjes voor. Je houdt het hele jaar contact met je opdrachtgever. Na afronding van de master Sociologie kun je aan de slag op terreinen van cultuur, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening. Ook kun je na het afronden van deze master verder gaan in het onderzoek.

Deze opleiding is geaccrediteerd door de NVAO en de EAPAA. Als je de opleiding hebt afgerond, ben je Master of Science (MSc), een internationaal erkende titel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s