Thema’s

De actieve burger

Een samenleving wordt gemaakt door de mensen die erin leven. Die zijn niet alleen actief in de politiek of in betaald werk, maar ook in vrijwilligerswerk en zorg, verenigingen en belangenorganisaties en thuis met familie en vrienden. Bekijk bij VU-Sociologie deze participatie van alle kanten. Wie doet mee en wie niet, wie profiteert er van en welke conflicten zijn ermee verbonden?

Meer weten over ‘de actieve burger’? Bekijk filmpjes en de blogs.

De informatiesamenleving

Wat doen nieuwe media met de maatschappij? We leven in een tijdperk waar fysieke en sociale grenzen verschuiven. Biedt dat nieuwe kansen voor nieuwe mensen; of zal blijken dat oude patronen en ongelijkheden alleen maar dieper inslijten? Bekijk hoe Sociologie aan de VU de nieuwe wereld onderwerpt aan de vraag: wat verandert er nou echt?

Meer weten over ‘de informatiesamenleving’? Bekijk filmpjes en de blogs .

De multiculturele samenleving

Het valt moeilijk te onderschatten hoe belangrijk culturele en religieuze diversiteit is. Door wereldwijde migratie leven steeds meer verschillende groepen bij elkaar. Veel van die groepen zijn verbonden met meer dan één cultuur of plaats. Dat levert nieuwe mogelijkheden op, maar ook wrijving en conflict. Kijk met VU-sociologen naar de vele uitdagingen van eigentijdse identiteiten.

Meer weten over ‘de multiculturele samenleving’? Bekijk filmpjes en de blogs.

Ongelijkheid in de samenleving

Mensen zijn verschillend. Sommige verschillen leiden tot bijvoorbeeld armoede, discriminatie of problemen met werk. Sociologen vragen zich af waarom. Bij Sociologie aan de VU nemen wij die vraag heel serieus. Kijk met ons mee waar kansen en uitkomsten ongelijk zijn, hoe dat komt en welk perspectief er is voor verbetering.

Meer weten over ‘ongelijkheid in de samenleving’? Bekijk filmpjes en de blogs.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s